Krvava racija u Brazilu: Čoveka ubili u ćerkinoj sobi

Svet 08. maj. 202116:58
Podeli:
Brazil policija
Brazil policija Foto:EPA-EFE/Andre Coelho

UN-ova kancelarija za ljudska prava oštro je kritikovala raciju u Rio de Žaneiru u kojem je poginulo 25 ljudi, među njima i jedan policajac. Stanovnici favele ispričali su kako je policija ubila osumnjičenog koji je hteo da se preda, no iz policije su sve porekli i tvrde da su pucali u samoobrani.

PROČITAJTE JOŠ:

U najsmrtonosnijoj raciji u Brazilu učestvovalo je 200 policajaca i oklopni helikopter sa snajperistom. Televizijske ekipe uspele su iz drugih helikoptera da snime osumnjičene kako skaču po krovovima, a očajni stanovnici favele su objavljivali snimke obračuna na društvenim mrežama, prenosi 24sata.hr.

„U jednoj kući mladići su bili sterani u ugao, hteli su da se predaju. Policija ih je htela da ih pobije, a neke su čak ubili pred nama“, rekao je jedan od njih na snimku. U drugom snimku, koja pokazuje policajca pokraj kuće čuje se kako govori: „Teraju ih u ugao, ne žele da im dopuste da se predaju“.

Advokatica Maria Hulija Miranda ispričala je za BBC da je saznala od stanovnika kako je jedan od osumnjičenih ubijen u sobi svoje osmogodišnje ćerke pa da je navodno porodica svedočila ubistvu. Kako kaže, krv je bila po celoj sobi devojčice, na podu i na krevetu.

„Bila sam u šoku kad sam to videla. Lokve krvi posvuda, na zidovima rupe od metaka“, ispričala je Miranda i dodala kako dokazi na mestu ubistva nisu sačuvani jer su sklonili tela.

Brojna udruženja za ljudska prava, uključujući i Amnesti Internešenal, osudili su postupke policije i poručili da su dobili mnogo žalbi, ali i fotografija koje su poslali stanovnici favele koji tvrde da je policija upala u njihove kuće i da su ubijali ljude koji im nisu predstavljali nikakav rizik. Izvršna direktorka Amnesti Internešenala u Brazilu policijsku akciju nazvala je „masakrom“.

UN-nova kancelarija za ljudska prava zatražila je hitnu nezavisnu istragu policijske akcije.

Policija je, podsetimo, pokrenula akciju nakon što je primila informacije da trgovci drogom vrbuju decu za svoju bandu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar