Krvav okršaj na jugu: Rusi spremaju veliku ofanzivu, Ukrajinci najavljuju napad

Svet 06. avg 202219:12 > 19:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ukrajinski general Oleksij Hromov rekao je da pregrupisanje i gomilanje ruskih snaga oko Hersonske oblasti sugeriše da će Moskva pokrenuti ofanzivu iz ovog regiona i odatle krenuti put Kijeva.

Takođe ovo pregrupisanje ukazuje i da se Rusija itekako priprema za najavljenu ukrajinsku kontraofanzivu, koja će početi upravo sa juga zemlje.

Kijev je najavio i da će tokom ove akcije koristiti sofisticirano zapadno oružje, koje je dobila od saveznika.

Zbog toga je Rusija rasporedila veliku količinu oružja i opreme na severoistoku Hersona – strateški važne oblasti u kojoj je čvrsto ustaljena.

Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Hromov kaže da je moguće da će kako bi preduhitrili kontraofazivu prvi napasti i preuzeti inicijativu.

"Njihov cilj je da ugroze naše napredovanje i nateraju nas da oružje koristimo za odbranu, a ne napad ", rekao je Hromov.

Ove konstatacije potvdio je i prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski koji je rekao da se ruske snage pripremaju da počnu sa napadima duž linije fronta koja vodi ka Zaporožju.

Pročitajte još:

"Sada ruska vojska pokušava da ojača svoje pozicije na okupiranim teritorijama na jugu naše zemlje, pojačavajući aktivnost u relevantnim oblastima“, rekao je Zelenski i dodao da „strateški Rusija nema šanse da dobije ovaj rat“.

Istovremeno, ukrajinske snage su ponovo zauzele desetine sela i gradova duž granice, prema rečima vojnog guvernera regiona Dmitrija Butrija, i napreduju ka glavnom gradu regiona Hersonu iz kog rusija planira da krene u napade.

Ukrajinske snage saopštile su da su tokom današnjeg dana pogodile nekoliko ruskih skladišta municije i vojne opreme u regionu Hersona.

"Naši vazdušni napadi pogodili su dva skladišta neprijateljskog oružja i opreme u distriktima Herson i Kahovka. Dva helikoptera uništila su uporište neprijatelja u okupiranom delu Nikolajevske oblasti", saopštila je ukrajinska južna komanda.

BONUS VIDEO U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar