Kroz Suecki kanal prošlo više od 100 brodova

Svet 30. mar. 202116:42
Podeli:
EVER GIVEN
Foto: EPA/EFE SATELLITE IMAGE 2020 MAXAR TECHNOLOGIES -

Više od 100 brodova prošlo je kroz Suecki kanal u oba pravca, nakon što je pomeren teretni brod koji je šest dana blokirao taj plovni put, izvestila je egipatska državna televizija. Suecki kanal posetio je i predsednik Egipta Abdel Fatah Sisi.

PROČITAJTE JOŠ:

Egipatski predsednik je rekao da se očekuje da će u roku od tri dana biti raščišćena saobraćajna gužva u Sueckom kanalu.

Sisi je dodao da će istraga pokazati šta je tačan uzrok incidenta koji je doveo do blokade kanala, pozivajući da se zaključci ne donose prerano.

„Što se tiče istrage, to pitanje prepuštam upravi kanala i nadležnim vlastima“, kazao je Sisi. Inače, ukupno 113 plovila prešlo je kanal do 6 časova, u skladu s prethodno najavljenim planovima.

Konvoji brodova su kroz kanal ponovo krenuli sinoć, pošto su tegljači u ponedeljak pomerili nasukani 400 metara dug teretnjak „Ever Given“.

Procenjuje se da će kroz Suecki kanal tokom dana proći još 140 brodova, izjavio je predsednik Uprave Sueckog kanala Osama Rabije.
Kako je precizirao, 95 brodova će proći do 19.00 sati po lokalnom vremenu i još 45 do ponoći, čime su potvrđene njegove nade da će zaostatak prouzrokovan blokadom biti nadoknađen kroz tri do četiri dana, preneo je Tanjug.

Zastoj u plovidbi Sueckim kanalom, kojim ide do 20 odsto svetske pomorske trgovine, naneo je veliku štetu svetskoj trgovini.

​Podsetimo, gigantski teretni brod, dužine 400 metara i širine 59 metara, ukoso se nasukao prošlog utorka u Sueckom kanalu posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs, i to na mestu širokom manje od 300 metara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar