Kriza u komšiluku: Četvrti talas puni bolnice, zaražene šalju u inostranstvo

Svet 25. okt. 202118:59
Podeli:
Bugarska, koronavirus
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarska je u subotu saopštila da ih samo nekoliko dana deli od slanja pacijenata zaraženih koronavirusom u inostranstvo, jer je četvrti talas "preplavio" zdravstveni sistem.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar zdravlja Stojčo Kacarov rekao je da bi, ako se trenutna stopa zaraze ne zaustavi za 10 do 15 dana, moglo da dođe do „ogromnih problema“, prenosi AFP.

„Naši kapaciteti u pogledu osoblja i respiratora su praktično iscrpljeni, moraćemo da tražimo pomoć iz inostrastva. U toku su razgovori sa EU da se pacijenti prebace u drugu zemlju ako do toga dođe“, rekao je on.

Kacarov je takođe upozorio da se ne može isključiti ne zaključavanje kao mera borbe protiv virusa.

Bugarska, koronavirus
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Uprkos uvođenju zdravstvene propusnice za mesta kao što su restorani i tržni centri, stručnjaci kažu da bi trenutni talas mogao dovesti do porasta broja infekcija sa oko 5.000 dnevno na 9.000 dnevno za dve nedelje u zemlji koja broji 6,9 miliona ljudi.

Bugarska je pretrpela jednu od najvećih smrtnosti na svetu sa ukupnim brojem od skoro 23.000 ljudi. Tokom prošle godine Bugarska se suočila sa dugotrajnom političkom krizom uporedo sa pandemijom, a očekuje se da će se treći ovogodišnji parlamentarni izbori održati sledećeg meseca.

Bugarska i susedna Rumunija zajedno imaju najnižu stopu vakcinacije u EU, pri čemu je za nisku stopu kriva široka distribucija teorija zavere i nepovrenje u vlasti. Samo 24 odsto Bugara je vakcinisano, dok je u Rumuniji ta brojka jedva oko 33 odsto.

Bugarska, koronavirus
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Prošle nedelje u Bugarskoj je objavljeno uvođenje zdravstvene propusnice, pa se broj ljudi koji odlaze na vakcinaciju povećao. Grin pas biće potreban za ulazak u bioskope, pozorišta, muzeje, noćne klubove, fitnes centre… Zdravstveni radnici u bolnici i staratelji u domovima takođe će morati da imaju kovid propusnicu kako bi dokazali da su vakcinisani, da su negativani na virus ili da su preležali virus, prenosi AFP.

Za nastavnike neće biti potrebna propusnica, ali će škole u regionim sa velikim brojem zaraženih preći na onlajn nastavu.

Ljudima bez propusnice će i dalje biti dozvoljen ulaz u gradski prevoz, u prodavnice i banke.

„Ta mera ima za cilj da smanji broj novih infekcija i da ublaži pritisak na bolnice… Ako ne, jedina presotala opcija je uvođenje blokade širom zemlje“, rekao je Kacarov.

Bugarska, koronavirus
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Protest antivaksera u Sofiji zbog kovid propusnica

Stotine demonstranata, predvođeni nekim vanparlamentarnim političkim liderima, protestovale su prošle nedelje u Sofiji protiv odluke da „zeleni sertifikat“ postane obavezan u Bugarskoj za ulazak u restorane, pozorišta i tržne centre.

Demonstranti su sa skupa kojem su prisustovali i aktivisti manjih nacionalističkih stranaka poručili da propusnice ugrožavaju njihove slobode i da je to način da se na “mala vrata” uvede obavezna vakcinacija, a protesti su održani u još nekoliko gradova u Bugarskoj.

Privremeno ministarstvo zdravlja najavilo je u utorak ovu meru sa ciljem da se uspori rast broja novih infekcija i smrtnih slučajeva u Bugarskoj, koja je, inače, zemlja sa najmanjom stopom vakcininacije protiv kovid 19 u Evropskoj uniji.

Bugarska, koronavirus
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Odluka je naišla na neodobravanje privrednika, ali i nekih političara koji su okrenuti trećim parlamentarnim izborima u zemlji ove godine, zakazanim za 14. novembar.

Dok su neki vlasnici restorana, kao i direktori hotela i pozorišta rekli da će bojkotovati mere, stotine Bugara je istovremeno požurilo u centre za vakcinaciju kako bi obezbedile sertifikat.

I stranka desnog centra GERB i socijalisti, takođe su kritikovali zdravstvenu propusnicu, a oni, kao i danas demonstranti, pozvali su na ostavku privremenog ministra zdravlja, kojeg je imenovao predsednik Rumen Radev, nakon neuspešnog pokušaja nakon julskih izbora da se sastavi vlada.

BONUS VIDEO: Poziv na booster: raste li vakcinacija trećom dozom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar