Krivokapićev kabinet: Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera bez izbora

Svet 21. jan. 202212:59
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz Kabineta predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića oglasili su se povodom najavljenog formiranja manjinske Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Saopštenje Kabineta premijera prenosimo u celosti.

„Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade, pogotovo u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet, a za koji je aktuelni premijer dobio većinsku podršku Skupštine.

Član 103 Ustava Crne Gore, jasno definiše da predsednik Crne Gore samo nakon parlamentarnih izbora, i niti jednom više, ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Crne Gore, može Skupštini predložiti mandatara za sastav Vlade. Trenutni sastav Skupštine Crne Gore, konstituisan je 23. septembra 2020. godine, čime je jasno da je prekluzivni rok od 30 dana, definisan članom 103 Ustava Crne Gore, istekao pre više od 450 dana, te da predsednik Crne Gore, više nema mogućnost predlaganja novog mandatara.

Ukoliko bi predsednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od strane predsednika Crne Gore, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsednik Crne Gore povrijedio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razrešen.

Postojeća Vlada, može se samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promena premijera mogla biti jedino moguća posle novih parlamentarnih izbora", stoji u saopštenju Kabineta premijera, prenose Vijesti.me.

BONUS VIDEO: Krivokapic: Neka novinari dođu do izražaja 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar