Krivokapić: Usvojene izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Svet 17. dec. 202018:08 > 19:18
Podeli:

Vlada Crne Gore usvojila je Zakona o slobodi veroispovesti u kom su izbrisani članovi vezani za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u Crnoj Gori. Saopštio je to premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare i najavio da će ministar pravde Vladimir Leposavić sutra imati konferenciju za novinare i sve objasniti, prenose Vijesti. "A mi smo nastojali da zadovoljimo sve strane", poručio je Krivokapić.

Izmenama Zakona o slobodi veroispovsti izbrisani su članovi 61, 62, 63 i 64 Zakona.

„Odredbama iz navedenih članova je, protivno Ustavu, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i zakonskim propisima, propisano da je država vlasnik verskih objekata i zemljišta zaključno sa 1. decembrom 1918. godine. Materija iz oblasti državne imovine je regulisana Zakonom o državnoj imovini. Odredbom iz člana 63 Zakona je propisana upravna procedura za utvrđivanje prava svojine na verskim objektima i zemljištu i to na način koji je protivan Mišljenju Venecijanske komisije od 21-22. juna 2019. Godine“, piše u obrazloženju izmena Zakona u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Navodi se da je pitanje utvrđivanja svojinskih prava regulisano zakonskim propisima u pravnom poretku Crne Gore, a naročito Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima i Zakonom o parničnom postupku.

Odredbom iz člana 64 Zakona je, kako se dodaje, bio je propisan način korišćenja verskih objekata i zemljišta verskih zajednica posle upisa prava državne svojine bez obzira što je važećim zakonskim propisima regulisano pitanje načina korišćenja i raspolaganja nepokretnostima u državnoj svojini.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Odredbe iz članova 62, 63 i 64 Zakona grubo krše ustavno načelo jedinstva pravnog poretka koje je Ustavni sud, u svojim odlukama, definisao kao obavezu ‘usklađenosti svih pravnih propisa u Crnoj Gori’, a što ‘isključuje mogućnost da se zakonom, kojim se uređuje jedna oblast, menjaju pojedina zakonska rešenja sadržana u sistematskom zakonu koji uređuje tu ili neku drugu oblast’“, piše u izmenama koje je potpisao ministar pravde Vladimir Leposavić.

U obrazloženju izmena se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u svom Izveštaju o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom od 22. juna 2020. godine, posebno analizirala krizu koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti navodeći da bi najbolje rešenje bilo da sporne odredbe o tzv. imovinskom pitanju budu izostavljene.

„Evropski sud za ljudska prava je nizom odluka u konkretnim slučajevima osudio kao nedozvoljen svaki oblik konfiskacije — ne samo direktne konfiskacije, već i indirektne, de fakto i konfiskacije imovine zakonodavnim putem“, piše u predloženim izmenama.

Kako se podseća, Skupština Crne Gore je 27. decembra 2019. godine usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i tom prilikom dogodio se presedan u parlamentarnom životu Crne Gore budući da su narodni poslanici, koji su se protivili usvajanju predloženog Zakona, uhapšeni i fizički uklonjeni iz zgrade Skupštine.

Nakon toga su usledili masovni protesti više stotina hiljada građana koji su trajali mesecima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar