Krivokapić: Skupština hitno da smeni Savet RTV CG

Svet 17. dec. 202022:23
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Radio televizija Crne Gore (RTCG) je zarobljen medij i hitno je potrebno da Skupština Crne Gore smeni njen Savet, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Kada je reč o slobodi medija, amandmanima ćemo menjati Zakon o medijima i vratićemo slobodu medijima. To sam rekao i evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju, kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare, prenose Vijesti.

On je rekao da je o slobodi medija razgovarao sa Varheljijem i da je to za njega urgentno pitanje.

„Odgovorio sam mu da ćemo odmah krenuti sa amandmanima na Zakon o medijima, kojima ćemo vratiti apsolutnu slobodu. Čak smo razgovarali i o tehničkim modalitetima“, rekao je Krivokapić.

On je ocenio da je Radio-televizija Crne Gore zarobljena institucija, ali je naglasio da ona nije u nadležnosti Vlade.

„Mislim da Skupština treba što pre da zameni članova Saveta RTCG koji ne bi trebalo ponovo da budu politički eksponirani, pa da jedna uređivačka politika zameni drugu uređivačku politiku. Doći će jedna renomirana evropska kuća koja će da uredi RTCG, ne zbog Vlade nego zbog građana, jer oni plaćaju ono što emituje ta kuća“, rekao je Krivokapić.

„Poništena odluka o dodeli placa Crnogroskoj pravoslavnoj crkvi „

On je izjavio i da je Vlada poništila odluku Skupštine Podgorice da ustupi zemljište Crnogroskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) za izgradnju hrama u glavnom gradu, zbog toga što su nejasni kritirejumi na osnovu kojih je to odlučeno.

Krivokapić je istakao da niko nema pravo da krčmi državnu imovinu na bilo koji način i da se moraju uspostaviti jasni principi i kriterijumi kada i pod kojim uslovima to može da se radi.

„Odluka Vlade nema nikakve veze sa našim odnosom prema bilo kom entitetu, već je naš stav da ubuduće ono što je naše zajedničko samo po jasnim kriterijumima i principima može da se prenosi na lokalnu samoupravu ili na druge entitete“, kazao je Krivokapić.

Skupština Podgorice danas je glasovima vladajuće većine iz Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata i odbornika Građanskog pokreta URA Zorana Mikića i Milene Vuković Sekulović usvojila odluku o dodeli zemljišta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za gradnju hrama u Podgorici.

Komentari

Vaš komentar