Krivokapić: Rezolucija o Srebrenici bila nepotrebna

Svet 18. jun. 202118:25
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, usvojena u crnogorskom parlamentu "zaista bila nepotrebna, jer produbljuje dalje podele i sukobe u društvu".

Kao prilog tvrdnji da Rezolucija nije bila potrebna, Krivokapić je dodao da to da ni u Bosni i Hercegovini nije usvojena takva rezolucija.

Krivokapić je kazao da je, kada su u pitanju događaji u Jasenovcu, Srebrenici, Velici, Bratuncu i bilo gde drugde gde su nevini stradali, više puta govorio da žrtve ne mogu da se politizuju i da se koriste za sakupljanje jeftinih političkih poena.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ja iskazujem jednako poštovanje prema svim žrtvama. Iza zločina stoje pojedinci, nikada narodi i nijedan narod ne može biti genocidan, zbog postupanja pojedinaca iz tog naroda“, naveo je Krivokapić.

Dodao je da je potrebno okrenuti se budućnosti, jer se prošlost ne može promeniti, ali se može uticati na sadašnjost i bolju budućnost dece.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora već imala usvojenu deklaraciju Evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici.

„Možda su ljudi navikli na ‘britvu’ ili da sprovodite naredbe šefa na svim nivoima države, suprotno demokratskim načelima o odvojenosti organa vlasti, jer je to bila dugogodišnja praksa na ovim prostorima, ali to nije slučaj sa mnom i ovom vladom“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, parlamentarne stranke su nezavisne i same donose odluke i snose posledice za ishode istih, ma kakvi oni bili.

Crnogorski parlament je sinoć razrešio sa funkcije ministra pravde Vladimira Leposavića, na zahtev Krivokapića, zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici, a poslanici su usvojili i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je smenjen glasovima opozicije i vladajućeg pokreta URA, a za Rezoluciju su glasali i poslanici vladajućih Demokrata. Demokratski front, najjača članica vladajuće koalicije, bio je protiv, a nakon glasanja je najavio da će bojkotovati parlament.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar