Krivokapić preti smenom, narod šalje podršku ministru

Svet 05. apr. 202123:34 > 23:36
Podeli:
zdravko krivokapić i vladimir leposavić
Zdravko Krivokapić, Vladimir Leposavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Gov.me

Skupovi podrške crnogorskom ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću održani su večeras u nekoliko gradova Crne Gore. Okupljeni su iskazali nezadovoljstvo odlukom premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak smene Leposavića zbog spornih izjava o genocidu u Srebrenici. Revoltirani građani uzvikivali su da je premijer Krivokapić ovim postupkom izdao svoje glasače i zavet blaženopočivšem mitropolitu crnogorsko - primorskom Amfilohiju Radoviću.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar Vladimir Leposavić odgovarao je na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. Na pitanje o Srebrenici, Leposavić je rekao da priznaje zločin protiv čovečnosti u Srebrenici i da on predstavlja patnju svih nas.

„Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću, kao što to nisam činio ni ranije, negirati samu važnost odluka međunarodnih tela, kao što neću sporiti osećanja i uverenja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju ovaj zločin kao trajnu patnju i tragediju – njihovu, a i svih nas“.

Nakon ovog odgovora usledile su brojne kritike crnogorske, ali i međunarodne javnosti. Vlada Crne Gore se oglasila, rekavši da se genocid u Srebrenici priznaje od kada je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Leposavić je na kritike uzvratio rečima da nije želeo da povredi osećanja Bošnjaka i muslimana, ali da se od njega ne može tražiti priznanje zločina koji nije počinio.

„Ko god ne prihvata iskren poklon žrtvama, nego traži priznanje koje se inače traži od okrivljenog u sudnici, tome je stalo do politike, ne do žrtava“.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić danas se vanredno obratio javnosti i saopštio da je pokrenuo postupak smene ministra Leposavića.

„Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea i permanentno brinući o tome kako bilo koja aktivnost funkcioniše u svim ministarstvima, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovaj trenutak je specifičan jer ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. Ja sam premijer svim građana, najvažniji mi je interes svih građana. To su porođajne muke, jer još nismo prebolovali dečje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru, verujući u njegovu biografiju i stručnost i protažirajući rad, red, disciplinu i odgovornost. Možda se nikad u istoriji nije desilo, ali se mora desiti smenjivost. Niko nije više u toj fazi da može četiri godine da čeka isticanje svog mandata“, istakao je Krivokapić.

Pravda za Vladimira Leposavića
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Predlog o smeni ministra može da usvoji Skupština, ukoliko za to postoji neophodna većina. Vlada premijera Krivokapića je ranije nazivana „manjinskom“ jer ima podršku od 41 poslanika u Skupštini. Za usvajanje ove odluke, neophodno je da oni glasaju po predlogu premijera.

Za sada nije izvesno da će smena Leposavića biti usvojena u Skupštni, pošto je nekoliko šefova poslaničkih klubova najavilo da neće glasati u korist ove odluke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prvi je svoju odluku saopštio Demokratski front. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić saopštio je neće glasati za smenu ministra Leposavića, jer su čvrsto odlučili da ispoštuju izbornu volju građana.

„DF je podržao Vladu 4. decembra. Ta Vlada je imala našu podršku. DF će slediti volju glasača. Mislimo da nije dobro da se raspravlja između ministra Leposavića i premijera“, istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini nakon sastanka lidera parlamentarne većine.

Šef poslaničke grupe Demokrate – Demos Boris Bogdanović rekao je da neće glasati za smenu Leposavića, ukoliko se parlamentarna većina ne usaglasi po tom pitanju. 

Nakon premijerove odluke o smeni, građani koji su podržali vladu Zdravka Krivokapića israzili su svoje nezadovoljstvo ovakvim postupkom i istakli podršku ministru Leposaviću.

Vladimir Leposavić je, između ostalog, advokat Srpske pravoslavne crkve i negovao je bliske odnose sa blaženopočivšim mitropolitom crnogorsko – primorskim Amfilohijem. Po stavovima mnogih, Amfilohije je bio taj koji je predložio Krivokapića za nosioca liste na izborima 30. avgusta.

Veliki broj glasova koji je osvojila lista „Za budućnost Crne Gore“ došao je zahvaljujući podršci mitropolita i Crkve. Ovom odlukom, smatraju mnogi građani, Krivokapić je uvredio mnoge svoje glasače i pogazio obećanja koje je dao nakon izbora.

Večeras su održani skupovi podrške ministru Leposaviću u Podgorici, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Plejvljima.

Ispred zgrade vlade u Podgorici, stotine građana je uzvikivalo „Izdaja“ i tražilo odgovornost premijera Krivokapića i ostalih članova Vlade. Oni su poručili da „Ako se smeni Leposavić, biće smenjena i Vlada“.

Okupljeni ispred zgrade Vlade skandirali su „Kosovo je srce Srbije“, „Kosovo“, „Srbija“ i „Oj, Kosovo, Kosovo“.

U Nikšiću su okupljeni nosili trobojke i uzvikivali „Ne damo ministra“, put Berane – Bijelo Polje na pola sata bio blokiran, u znak podrške Leposaviću.

Nakon današnjih protesta širom Crne Gore i stavovima građana na društvenim mrežama može se zaključiti da je podrška premijeru značajno oslabila i to od onih građana koji su njegov izbor podržali i glasali za listu koju je predvodio na izborima.

Mediji su preneli da će se ministar Leposavić sutra obratiti javnosti i izneti svoju perspektivu na akutelnu situaciju. Što se tiče procedure njegove smene, ostaje neizvesno da li će Krivokapić ubediti parlamentarnu većinu da podrži njegovu odluku i glasa za smenu ministra pravde.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar