Krivokapić pokreće smenu Leposavića zbog Srebrenice

Svet 05. apr. 202111:56 > 12:02
Podeli:
zdravko krivokapić i vladimir leposavić
Zdravko Krivokapić, Vladimir Leposavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Gov.me

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak smene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

PROČITAJTE JOŠ:

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću „progledali kroz prste“ kada je u pitanu bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona.

Kazao je i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici koji je Leposavić relativizovao u Skupštini Crne Gore, prenose Vijesti.me.

„Najteža odluka koju sam doneo u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nismo prebolovali dečje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru verujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji“, istakao je Krivokapić.

Foto: GOV.ME/S. Matić

On je kazao da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

„U nedelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao. Ali je njegova izjava u ponedeljak bila na istom tonu. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam doneo Predlog za razrešenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

„Ničija biografije ne sme biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo dela svedoče o nama. Još jednom sam na današnjoj zajedničkoj sednici postavio pet pitanja – da li ja dobro vodim vladu, da li je vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji (EU), da li jedan čovjek može biti važniji od vlade i države, da li neko želi da ove što su nam nametnuli ovo što nigde na svetu nema za 30 godina, onako kako možemo, ne treba nam ni sudstvo ni tužilaštvo. Ovde svi pritiskaju vladu, zašto neko ne pritiska sudstvo i tužilaštvo. Zašto neko ne pritiska Skupštinu koja nije donela brojne zakone, nije omogućila da se razvlasti RTCG koja šalje poruke mržnje. Peto pitanje sam postavio da li ovu smenu da uradimo mi sami ili neko drugi“, rekao je Krivokapić.

Kazao je i da sve nekako ide prvi put sa ovom Vladom.

Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nemam kameno srce, moje srce je okrenuto ka čoveku. Tvrdim da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra. Na tome radi i deo vladajućih partija i DPS zdušno, a još osećam pipke hobotnice“, kazao je premijer Crne Gore.

Po njegovim rečima, stvaraju se dva bloka – ultrasrpski i patriotsko-komitski.

„Dosta nam je podela i umesto da se bavimo budućnošću bavimo se i dalje proslošću. Suzbijete pandemiju, napadaju zbog bezbednosti, rešimo bezbednost napadaju nas zbog ministra i to isti koji su problemu doprineli. Pozvao je građane da se izjasne o radu Vlade i ako ne budu zadovoljni prvi će otići“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da svi kupuju glasove i pozvao da se jednom prestane sa tim.

Po njegovim rečima, upražnjenjo mesto može biti samo za eksperta ne za političara.

„Ko se mača lati taj od njega strada“, odgovorio je Krivokapić na pitanje ko ruši Vladu.

Premijer Crne Gore je kazao da je u nedelju imao nedvosmislen stav o Leposaviću.

„Ovo je bio moj pokušaj da mu dam šansu koju nije iskoristio“, rekao je Krivokapić koji tvrdi da odluku nije doneo pod pritiskom.

Rekao je i da predog za razrešenje Leposavića već danas šalje Skupštini Crne Gore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar