Krivokapić optužio DF i Mandića da Ugovorom ruše vladu

Svet 29. maj. 202109:14
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji je najpre pristao, a potom odustao da u Beogradu sa patrijarhom SPC Porfirijem potpiše prethodno dogovoreni i usaglašeni Temeljni ugovor, optužio je večeras Demokratski front, direktno Andriju Mandića, za, kako tvrdi, ''podmetačinu'' s ciljem rušenja aktuelne crnogorske Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

U opširnom otvorenom pismu dostavljenom i Tanjugu, Krivokapić kaže da se gnuša pomisli da neko može i da pomisli da on može i želi da dovede u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora koji je, kako navodi, i njegov temelj.

Krivokapić, koji je sinoć doputovao u Beograd da bi, kako je saopšteno iz Srpske patrijaršije, potpisao ranije usaglašeno potpisivanje tog dokumenta, kaže da sad vidi da je sve to zapravo bila još jedna politička igra koja se, kako tvrdi, odigrava van SPC.

Veruje, kaže, da u tu igru nisu bili upućeni ni patrijarh Porfirije ni vladika Joanikije, prenosi Tanjug.

U toj „političkoj igri“, kaže, u medijima i javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan je kao, za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog.

„Jer, to je mera takve igre, da jedino nije izdajnik onaj koji slepo prati uputstva i politiku čiji eksponent je Demokratski front“, naveo je Krivokapić.

Tvrdi da u pozadini toga, „jednu od glavnih uloga igra upravo lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić, koji je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita odgodi do rekonstrukcije vlade“.

Premijer smatra da narod Crne Gore mora da zna, da on patrijarhu nije rekao bilo šta što bi ugrozilo interese Crne Gore, niti interese vernika Srpske pravoslavne crkve, već je, kako navodi, „očigledno ugrozio interes Demokratskog fronta“.

„Nisam pristao na takve ucene, jer Vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok sam premijer niko neće ucenjivati, pa ni deo parlamentarne većine, kojoj potpisivanje ovog Ugovora, sada je jasno kao dan, služi kao izgovor za rušenje vlade“, naveo je Krivokapić.

Liderima Demokratskog fronta, ali, kako kaže, onima koji se kriju ispred ili iza njih, premijer poručuje da njega ne uče njegovoj veri.

„Vaš odnos prema Crkvi, mitropolitu Amfilohiju, a time i narodu Crne Gore, iskazali ste na sastanku pod Ostrogom neposredno nakon parlamentarnih izbora“, naveo je, ne iznoseći detalje sa tog skupa.

Bio je kaže dužan da ne pristane na „ovakvu političku podmetačinu“, odnosno da neće pristati da bude „pion“ u političkoj igri dela parlamentarne većine.

Premijer kaže da će u ime vlade i države Crne Gore zaključiti pomenuti ugovor sa SPC, ali, kako navodi, „u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine“.

Dodao je da je u razgovoru sa patrijarhom otvoreno naveo formalnu činjenicu da Ugovor ne može da potpiše pre nego on bude usvojen na sednici crnogorske vlade.

Napomenuo je i da je ragovor sa patrijarhom u Beogradu završen u dobrom raspoloženju i atmosferi dijaloga, uvažavanja i prijateljstva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar