Krivokapić o skupu na Cetinju: Stanite odgovorno iza toga ko je organizator

Svet 23. avg. 202119:01
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Zoran Đurović/Nova.rs

Skup na Cetinju nije bio prijavljen, ali ga je ipak neko organizovao i vreme je da svi stanu u red odgovornosti, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je „Vijestima“ rekao da se u posednje vreme sve to tretira kao spontano okupljanje, ali ne može spontano da se okupi četiri hiljade ljudi.

„Zna se da sve to i košta i treba ući u čitav sistem koji govori o tome da je neko ipak organizator, da je taj organizator to organizovao na način da bi podstakao incidente“, rekao je Krivokapić tokom posete redakciji TV Vijesti, a povodom incidenta na Cetinju kada su novinarka i kamerman sprečavani da rade.

Krivokapić je rekao da skup koji je organizovan juče nije bio niti prijavljen, niti se zna ko je organizator i vreme je da svi stanu u red odgovornosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Jer ako vi nešto ne želite da prijavite, znači nešto sakrivate. Da se ne bi krili, stanite odgovorno iza toga ko je organizator, kakva skup se očekuje i sve ono što je zakonom definisano. Znam da je Cetinje jedan od mojih omiljenih gradova, da su Cetinjani predivni ljudi i da ovo nije slika Cetinja nego samo određene grupacije, koja štiti stečeni kapital kriminalne organizacije koja ima direktan upliv u šverc koji je karakterisao Crnu Goru“, kazao je Krivokapić.

Dodao je da postoje i oni koji politički i ideološki žele nešto drugačije i to je pravo koje mogu da iskažu bilo gde i bilo kada.

„Videli ste da, za razliku od prethodne vlasti, mi nikada nijesmo želeli da djelujemo represivno. Smatramo da je prevencija jedini način da Crnu Goru učinimo drugačijom – da delujemo preventivno i bez sile“, rekao je Krivokapić.

On je podsetio da je Veće za nacionalnu bezbednost danas analiziralo bezbednosnu situaciju u državi i poseban akcenat je stavljen na najavljena okupljanja povodom ustoličenja mitroplita.

„Svi znamo da je u Crnoj Gori sloboda veroispovesti zagarantovana i Ustavom i da je Mitropolija crnogorsko-primorska kanonska crkva u Crnoj Gori da li to neko tako doživljava ili ne to govori o njegovom znanju ili neznanju, ali takav jedan događaj koji se dešava jednom u četvrt veka najčešće treba da ukaže da hrišćanska ljubav i ono što je najvažnije, poštovanje jedni drugih preovlada“.

Na pitanje da li će biti okupljanja 5. septembra i ima li uslova da taj skup bude bezbedan, odgovorio je da su analizirali situaciju i imaju jasan stav po tom pitanju da sve što se dešava treba obezbediti u granicama mogućnostima koje su tom trenutku aktuelne.

„Mi smo se opredelili da na današnjoj sednici samo izvršimo analizu i potencijalne mogućnosti vezano za taj divni događaj prilikom ustoličenja mitroplita, da ćemo situaciju pratiti, da će se najverovatnije na sledećoj sednici Veća doneti prava odluka. Crkva je ta koja uvek treba da iskazuje odnos prema svim hrišćanima, nezavisno od toga kako se ko nacionalno izjašnjava, jer je crkva iznad svih naših nacionalnih podela koje su učinile da mi danas jedni sa drugima i kao braća najčešće ne pričamo. Braća treba da se pomire, pomirenje, mir i tolerancija su nešto što nema cenu“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da još nije definisano kada će biti održana sledeća sednica Veća, ali sigurno će biti pre događaja na Cetinju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar