Krivokapić o planu Abazovića: Manjinska Vlada prevara, rešenje vanredni izbori

Svet 18. jan. 202216:03 > 16:44
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Printscreen/Jutjub Vlada Crne Gore

Manjinska Vlada koju je juče predložio lider pokreta URA Dritan Abazović je prevara, saopštio je danas na pres konferenciji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

„Paradoks ove zamisli leži u činjenici da nakon 30 godina vladavine režima, javljaju se grupacije koje su maksimalno koristile i promovisale sebe, a najmanje ovu vladu“, rekao je Krivokapić i poručio – maske moraju pasti do 1. marta.

Manjinska vlada, kako je istakao premijer, iskazana je sa stavovima Stevana Džakovića, Draga Đurovića i Darka Pajovića.

Predlog za rešenje političke krize i sam je dao pre izvesnog vremena, ali on nikada nije usvojen. Krivokapić smatra da njegov predlog nikada nije usvojen zbog opstrukcije onih koji sada žele manjinsku vladu.

Zdravko Krivokapić Foto: Printscreen/Jutjub Vlada Crne Gore

Na pitanje da li je očekivao ovakav potez svog potpredsednika Abazovića, premijer je rekao da bi u suprotnom bio naivan čovek.

"Ja bih bio naivan čovek kada bih rekao da nisam znao da se priprema nešto. Da potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova nisu otišli u Ameriku, a meni javili jedan dan pre puta. Kada neko želi da na takav način igra, onda morate da parirate".

Vanredni izbori

Kao jedino rešenje koje on smatra mogućim, Krivokapić je istakao raspisivanje novih izbora.

"Vanredni parlamentarni izbori u maju sa lokalnim izborima u gradovima Crne Gore", poručio je premijer.

Na pitanje o potencijalnoj smeni potpredsednika Dritana Abazovića, Krivokapić kaže da po njemu to nije etički potez.

dritan abazović klan Belivuk crna gora zločin
Foto: Printscreen FoNet/video

"Ova vlada je etička. Ja ne mogu da shvatim da neko kaže - ja ću da imam probu sa manjinskom vladom, a ako ne uspe oostajem do 2024. Onda bi to značilo da ja imam ljubavnicu, a kažem supruzi sačekaj me da vidim kako će biti sa ljubavnicom, pa ću da se vratim tebi".

O formiranju sopstvene partije, kako kaže, trenutno ne razmišlja.

Nož u leđa 

Predlog o formiranju manjinske Vlade došao je od strane koalicije "Crno na bijelo". Krivokapić kaže da je ovo ideja onih koji su ga do sada branili od napada i pružali podršku.

"Ta Vlada bi bila politička, nacionalna, pa tek onda manjinska. Da li vi mislite da je to normalno rešenje", upitao je Krivokapić.

Prema njegovom mišljenju, predlog ne može biti usvojen jer ga neće prihvatiti poslanici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Mene su prethodnih dana zvali članovi SNP-a koji kažu da postoje najmanje dva njihova poslanika koji neće glasati za predlog o manjinskoj vladi".

Ključni ministri neće u manjinsku vladu

Iako je Abazović juče rekao da za pojedine ministre postoji mesto u rekonstruisanoj vladi, Krivokapić smatra da do tog scenarija neće doći.

"Kakav prelazak, kada ključni ministri ne žele da budu deo manjinske vlade", rekao je premijer.

"Srećno ti bilo"

O planu svog potpredsednika čuo je juče, i tom prilikom imao je nekoliko pitanja za Abazovića.

"Ja i mojih pet savetnika pitali smo ga - čemu to vodi, ko će biti odgovoran, šta ako dođe do protesta...Reagovao je isto kao i na pres konferenciji. Poručio sam mu - srećno ti bilo, ako je za dobrobit Crne Gore".

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Temeljni ugovor

"Začuđujuća je atmosfera oko Temeljnog ugovora. Ulogom naručenih političkih analitičara i politčara sve je rezultiralo time da postoji mišljenje da ovaj premijer ne treba da potpiše taj ugovor. Ja sam odgovorio na pismo njegove svetosti i ne vidim zašto ga u narednom periodu ne bismo potpisali", rekao je Krivokapić.

Manjinska Vlada i novi početak

Ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila prvobitna očekivanja, a naredni cilj je formiranje manjinske vlade, saopštili su juče Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, čiji su lideri Dritan Abazović i Srđa Pavićević.

Govoreći o parijama koje će činiti pomenutu manjinsku vladu, lider pokreta istakao je da je sada fokus na podršci predlogu koalicije "Crno na bijelo".

POGLEDAJTE JOŠ:

"Da podrži ovaj predlog može svako, da uđe u vladu - nisam siguran".

Nemam moralnu obavezu prema Krivokapiću

O novom premijeru i članovima manjinske vlade, koalicija još uvek nije razmišljala, ali je aktuelni premijer Krivokapić obavešten.

"Jutros sam obavio razgovor sa Krivokapićem, imamo korektne građanske odnose. Ja neću iznositi kritike na račun vlade, poštujem svačije demokratsko pravo. Moram da kažem ovo, ja ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome. Učinio sam mnogo više nego što su drugi za mene", istakao je Abazović.

Prema saznanjima našeg portala, trenutni prvi pik za Krivokapićevog naslednika je Vladimir Joković, predsednik Socijalističke narodne partije (SNP), koja je saglasna sa predlogom Abazovića.

BONUS VIDEO Abazović: Ako se Đukanović povuče iz politike, to će biti dobro za Crnu Goru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar