Krivokapić najavio raspuštanje NKT-a, formiraće se dva tela

Svet 27. nov. 202022:53
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić najavio je novu strategiju u borbi protiv koronavirusa. "Ići ćemo u dva pravca: donosićemo nove mere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mera“, kazao je Krivokapić.

On otkriva da će raspustiti Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije. „NKT će biti ukinuto i formiraće se dva stručna tela: Savet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti. Savet će biti formiran pri vladi, i vlada će na osnovu preporuka Saveta donositi plan daljih mera. Dakle, Savet će preuzeti funkciju NKT, a predloge mera će donositi u saradnji s Komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja“, rekao je Krivokapić za Dojče vele (DW).

Mere će prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati predlog mera Saveta, objašnjava Krivokapić.

Na pitanje kako će obezbediti da građani poštuju mere kada ih sada ignorišu, Krivokapić ponavlja da će i njih uključiti u ocenjivanje mera. „Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepoverenja, došlo je vreme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i da žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše i zdravlje najbližih“, poručuje Krivokapić.

Budući premijer je, međutim, i sam kršio mere, podseća DW. „Tokom sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici nije nosio masku, a prethodno se pričešćivao na Cetinju, i pored upornih apela lekara da je pričešće istom kašičicom ozbiljna pretnja u ovom trenutku“, navodi taj medij. Podsećaju da se Krivokapić zbog maske javno izvinio.

Foto: Ostrog TV Studio/Youtube

„Cilj nove strategije jeste postizanje poverenja građana u institucije, koje je delovanjem prethodne političke garniture dovedeno u pitanje. Njihovo, uskopartijski motivisano, selektivno delovanje doprinelo je da su građani, bez obzira na političku pripadnost, počeli da preispituju svaku njihovu odluku. Nažalost, smrt mitropolita bio je neželjeni događaj, koji je imao ogromnu emocionalnu i empatijsku težinu. Desio se iznenada i nije dao dovoljno prostora i vremena da se sve organizuje po preporukama koje je i sama crkva tražila od vernika. Nadam se da više nećemo imati takvih trenutaka“, kaže Krivokapić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar