Krivokapić presekao, smena Leposavića zavisi od DPS-a

Svet 06. apr. 202111:29
Podeli:
zdravko krivokapić i vladimir leposavić
Zdravko Krivokapić, Vladimir Leposavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Gov.me

Smena ministra pravde, ljudskih i manjinski prava Crne Gore Vladimira Leposavića u Skupštini je, bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, izvesna samo ako Demokratska partija socijalista (DPS) pritisne taster za to, jer i pored istrajnog stava po pitanju odlaska ministra zbog izjave o genocidu u Srebrenici nisu potvrdili da će za to i glasati.

Pročitajte još:

“Najava smene Leposavića iznuđen je potez kojim premijer pokušava da izbegne neminovan gubitak poverenja međunarodnih partnera”, saopštili su iz DPS-a, bez izjašnjavanja da li će glasati za smenu ministra pravde, koju je juče predložio premijer Zdravko Krivokapić.

Uprkos najavi premijera da će smenu učiniti u toku dana, inicijativa do sinoć nije dostavljena parlamentu.

Kada se to desi, predsednik Skupštine Aleksa Bečić nije zakonom ni Poslovnikom Skupštine obavezan rokom u kom mora da sazove sednicu parlamenta.

Ustavom Crne Gore propisano je da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika Skupštine, odnosno 41 glasom.

Najviše poslanika u parlamentarnoj većini ima Demokratski front (21), Demokrate i Demos imaju 10, Socijalistička narodna partija pet, Građanski pokret URA tri, CIVIS i Prava Crna Gora po jednog poslanika, dok u opoziciji DPS ima 29, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri, Socijaldemokratska partija dva i Liberalna partija, Albanska lista i Albanska koalicija po jednog.

Da će podržati odlazak Leposavića, najavili su iz SDP, SD-a, Bošnjačke i Liberalne partije.

Albanska lista, koja ima jednog poslanika, Gencija Nimanbegua, takođe ne spori razloge smene. On je juče saopštio da su uvek spremni da podrže odluke koje su za dobrobit i odbranu puta ka EU.

Premijer je juče na vanrednoj konferenciji za novinare najavio da će Skupštini podneti predlog za razrešenje Leposavića nakon skandala u vezi sa njegovim odgovorom na poslaničko pitanje u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Ministar je 26. marta u Skupštini relativizovao pitanje genocida u Srebrenici kazavši da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan.

Zdravko Krivokapić je juče podsetio i na ranije “grehe” ministra, pohvalu tužilačkim zakonima pre stava Venecijanske komisije, ali i izjavu u slučaju “državni udar” zbog koga je Agencija za sprečavanje korupcija utvrdila kršenje javnog intresa.

Pročitajte i:

U političkim kuloarima već se kalkuše imenima onih koji bi mogli zameniti ministra.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je novinarima u Skupštini da se stvari ne prelamaju preko kolena i da se ne smeju uvažavati predlozi koji dolaze od nedobronamernih adresa.

Smena ministra ne znači pad Vlade

Ustavom i drugim pravnim propisima, kao ni Poslovnikom Skupštine nije detaljno regulisana procedura razrešenja ministra na predlog premijera.

Pravnici Boris Marić i Mladen Tomović kažu da smena ministra ne predstavlja prepreku u daljem funkcionisanju Vlade.

“Eventualno izglasavanje smene ministra ne povlači fomalno-pravnu odgovornost Vlade. Ono što su moguće posledice je to da parlament ne izglasa smenu ministra, Vlada može da nastavi da radi kao i do sada, ali postavlja se pitanje snage i legitimiteta Vlade i zavisi od toga šta bi bili potezi premijera, u tom slučaju bi premijer mogao da ponudi ostavku što bi dovelo u pitanje sudbinu čitavu Vlade”, rekao je Radovan Marić nosilac liste HRC Crne Gore .

Tomović podseća da shodno članu 105 Ustava Crne Gore premijer ima ovlašćenje da predloži Skupštini razrešenje bilo kog člana Vlade, dok su članom 110 Ustava precizno navedeni razlozi za raspuštanje vlade i to: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi poverenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine.

Krivokapić: Pokušaj rušenja Vlade iznutra

Krivokapić je rekao da su bile tri ključne situacije za smenu i da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanju bio istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona gde je on u trenutku prihvatanja zakona rekao šefovima poslaničkih klubova da je to dobro “ne vodeći računa da je to direktno udar i svađa sa međunarodnom zajednicom”.

Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kazao je i da je ulje na vatru dolila njegova izjava o genocidu u Srebrenici koju je Leposavić relativizovao u Skupštini.

On je kazao da je obaveza ministra bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

“Tvrdim, na osnovu informacija koje imam, da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra. Na tome rade mnogobrojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija i DPS zdušno sa njegovim uvek prisutnim satelitima i još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo da odsečemo”, rekao je premijer.

Protesti podrške negiranjem genocida

Par stotina građana okupilo se sinoć u blizini zgrade Vlade u Podgorici u znak protesta povodom odluke o pokretanju postupka za smenu Leposavića.

Proteste je obeležilo masovno kršenje epidemioloških mera, a u Podgorici je istaknut i transparent kojim se negira genocid u Srebrenici, a potom je ispred Vlade pevana pesma u kojoj se poručuje da “genocida nije bilo”.

Skandiralo se Srbiji, Kosovu, vređao se predsednik Skupštine Aleksa Bečić…

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar