Krivokapić: Depolitizovati Agenciju za nacionalnu bezbednost

Svet 10. okt. 202021:10 > 21:14
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Savo Prelević/Vjesti.me

Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) treba da bude depolitizovana, sa profesionalcima, a ne u interesu bilo koje partije ili jednog čoveka, kazao je mandatar za sastav Vlade, Zdravko Krivokapić, u večerašnjem gostovanju u Vijestima u pola sedam na TV Vijesti. Krivokapić je kazao da ima "čvrsto rešenje" kada je u pitanju pozicija ministra finansija, ali nije hteo da otkrije o kome je reč.

On je istakao da su dosadašnje poruke, kada su u pitanju pozicije u sektoru bezbednosti, bile izjave pojedinaca koje nisu obavezujuće ni za mandatara, ni za tri članice koje treba da krenu u konkretizaciju dogovora za sastav Vlade. Kazao je i da dosad „niko nije iskazao svoje želje“ kada su u pitanju ključne pozicije u sektoru bezbednosti.

Krivokapić je rekao da je napravljen dinamičan plan kada je u pitanju formiranje Vlade, sa kojim su svi upoznati, te da će svaka tri dana imati neku novinu koja bi trebalo da donese rezultate.

Do sada, dodaje, nemaju nijedan konkretizovan predlog, ali će imati najverovatnije u utorak ujutro. „Napravićemo analizu, usaglašavanje…“

Istakao je da će tri koalicije voditi sedam krugova pregovora, i da će u drugom krugu biti precizno definisani principi i kriterijumi.

„Ja nisam bunar želja“, rekao je Krivokapić, istakavši da predloženi kandidati moraju prevashodno biti odraz dogovora i da budu kompetentni i dokazani u svom polju.

 

Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
Struka da nađe najbolje rešenje za Zakon

 

Na pitanje da li je neophodna promena Zakona o slobodi veroispovesti u celini, Krivokapić je kazao da je njegov lični stav da u donošenju zakona nije bilo dobre namere, te da zato u celini nije dobar. „Ali to ne znači da se ne može popraviti na način kako je predlagala URA i možda neko iz saveta za pravna pitanja Mitropolije. Dopustimo struci da se nađe najbolje rešenje“.

 

Krivokapić je poručio da Crna Gora treba da ostane građanska država.

 

 

Kada su u pitanju verski obredi u javnim ustanovama, poput nedavnog u Opštini Budva, istakao je da ne može biti „advokat“ tamošnjeg rukovodstva, te da pitanje treba uputiti njima.

Povodom nedavnog poziva građanima da se mole za zdravlje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je obolio od Kovida-19, Krivokapić je rekao da nije znao kako jednom crkvenom velikodostojniku iskazati bilo šta u korist njegovog zdravlja osim da pomogne molitvom.

Podsetio je na slučaj kada je pravoslavni sveštenik pozvan u američki Kongres da očita molitvu prisutnima. „Da li je to problem? Ja mislim da nije, nego je problem naša vizura kojom želimo da sve izokrenemo…“

Foto:Screenshot&Twitter/@MilosPeric1244
„NKT radi nezakonito, odgovornost će biti na Vladi“

 

Krivokapić je rekao da su posvećeni problematici aktuelne epidemije koronavirusa, te da će odgovornost na tom polju ubuduće biti na Vladi, a ne na Nacionalnom koordinacionom tijelu koje, kako je kazao, trenutno radi nezakonito jer „takva institucija ne postoji“.

Rekao je da su vodili intenzivne razgovore o infrastrukturi koja se odnosi na bolnicu za infektivne bolesti, kako bi relaksirali kapacitete Kliničkog centra.

Milo Đukanović Foto:TANJUG/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE/
Đukanović pokazao spremnost da sarađuje

 

Krivokapić je, povodom nedavnih razgovora sa predsednikom Milom Đukanovićem, koji ga je ove sedmice predložio za mandatara, rekao da je Đukanović iskazao spremnost da sarađuje na svim pitanjima koja mogu biti problematična za novu Vladu.

Na pitanje da li veruje da Đukanović neće praviti opstrukcije, Krivokapić je kazao kako veruje „da kad neko nešto kaže, da će održati reč“.

Krivokapić je dodao, govoreći o sinoćnjem razgovoru sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, da se niko sa inostranih adresa ne meša u sastavljanje Vlade, ali da postoje preporuke da se zadrži dobar kurs.

„To znači da ta vlada bude dovoljno kompetentna da može da se nosi sa velikim izazovima opisanim u Izveštaju Evropske komisije“, dodao je.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar