Krivokapić, čovek koji je dobio izbore, a neće na vlast

Svet 06. sep. 202019:40 > 19:45
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Lideri opozicionih lista u Crnoj Gori Zdravko Krivokapić - "Za budućnost Crne Gore", Aleksa Bečić - "Mir je naša nacija" i Dritan Abazović - "Crno na bijelo" bili su gosti emisije "Načisto sa Petrom Komnenićem" u kojoj su govorili o rezultatima izbora u Crnoj Gori, smeni vlasti i sukobima koji su aktuelni u prethodnih nekoliko dana. Najviše pažnje, ipak, privukao je Zdravko Krivokapić rekavši da Vlada mora da bude ekspertska i da najbolji mora biti ministar zdravlja ili finansija, a da mandatar on sigurno neće biti.

Pročitaj i:

Krivokapić je izvesno – u kampanji, ali još više pošto su objavljeni rezultati parlamentarnih izbora – postao glavni kandidat za čelo nove Vlade. Miljenik je naroda, prijatelj crkve, profesor, najpopularniji političar u Crnoj Gori i, što je najvažnije, čovek koji je posle 30 godina uspeo da sruši Mila Đukanovića.

Ipak, lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ jasno je rekao da neće biti mandatar u novoj Vladi, iako su to mnogi očekivali. To se možda moglo i naslutiti u intervjuu koji je dao za Nedeljnik pre nekoliko dana i u kojem je naveo da se ne opterećuje previše time kakvo će mesto zauzeti u novofomiranoj vlasti.

“Moja malenkost ne robuje tome da budem bilo šta. Treba naći najbolje rešenje. Ko će to biti, vrlo brzo će biti jasno time što će se formirati parlamentarna većina koja će predložiti premijera. I taj premijer će biti prihvaćen od strane aktuelnog predsednika Crne Gore”, naveo je Krivokapić za Nedeljnik.

 

Profesor Krivokapić

U sklopu svojih naučnih istraživanja objavio je više od 250 radova u međunarodnim časopisima, domaćim časopisima, međunarodnim, ali i domaćim konferencijama, a autor je 16 knjiga i udžbenika. Takođe, i njegova supruga Marijana Krivokapić je profesor, doktor bioloških nauka i predaje na Univerzitetu Crne Gore na Prirodno-matematičkom fakultetu. Bračni par ima petoro dece i dvoje unučadi. Troje dece su već magistri, a najstarija ćerka Krivokapića je doktor nauka. Od dva najmlađa sina, jedan je student, a drugi srednjoškolac.

Posle ove njegove izjave, međutim, ponovo se priča da je profesor Krivokapić viđen, zapravo, za sledećeg predsednika Crne Gore.

Kako je Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, naveo u razgovoru za Nova.rs i pre nego što je Krivokapić negirao da će biti mandatar, posle rezultata parlamentarnih izbora opcija da lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ bude predsednik uopšte nije isključena.

„Politička uloga ovog nestranačkog univerzitetskog profesora dobila je veliku cenu. Sa druge strane, mislimo da stvari ne treba postavljati na taj način – da je spas Crne Gore u nekom pojedincu, jer se upravo rastajemo sa jednom takvom politikom DPS-a“, istakao je Perović.

I sam Krivokapić je istakao istu stvar u gostovanju emisije „Načisto“.

“Crna Gora ima neponovljivu šansu i istorijsku priliku da napravi sistem koja ne zavisi od jedne partije i jednog čoveka. Nikakve političke kombinatorike nisu poželjne. Verujem da ćemo za sat vremena imati dogovorene ključne odluke”, rekao je Krivokapić.

Poruke Krivokapića su reči razboritog čoveka

Gospodin Krivokapić je tokom čitavog izbornog procesa i isto u ovim danima nakon izbora pokazao da je reč o jednom razboritom čoveku, ističe direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević.

„Jedne greške nije bilo u njegovom delovanju i u njegovim javnim nastupima. Profesor Krivokapić je primereno ukazao da u ovom momentu personalno pitanje mandatara nije pitanje broj jedan. Prioritet je zaokruživanje procesa konstituisanja novog skupštinskog saziva, izbor predsednika Skupštine, a pitanje ko će biti mandatar nije trenutno najbitnije. Ono dolazi na dnevni red u odgovarajućem momentu. Ko god da bude mandatar, imaće podršku nove većine čiji dominantan deo predvodi upravo gospodin Krivokapić“, naveo je Pavićević.