„Krivokapić da podnese ostavku, Abazović da bude premijer“

Svet 06. apr. 202116:17 > 16:20
Podeli:
Zdravko Krivokapic, Vladimir Pavicevic i Dritan Abazovic
Zdravko Krivokapić, Vladimir Pavićević i Dritan Abazović Foto:Vlada Crne Gore/Zvezdana Kujović/B. Čupić/TANJUG/ RADE PRELIC

Politička kriza u Crnoj Gori nastavlja da tinja, a epilog se očekuju u narednim danima. Jedna od glavnih tema tamošnjih medija je smena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića. Naime, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je juče postupak smene Leposavića zbog stavova koje je izneo o Srebrenici. Da situacija nije nimalo jednostavna pokazuje podeljenost političkih partija po ovom pitanju, kao i protesti građana koji su se okupili u više gradova širom Crne Gore kako bi dali podršku Leposaviću.

PROČITAJTE JOŠ:

Trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori za portal Nova.rs komentariše Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

„Za četiri meseca rada Zdravko Krivokapić i njegova Vlada pokazali su da su nesposobni. Sve vreme proizvode krize i sada su preko slučaja Leposavić otvorili novu veliku krizu kojom se naslađuje DPS Mila Đukanovića. Pošto je Krivokapić ostao bez ikakvog autoriteta i političke snage, rešenje ove krize je da on podnese ostavku, a da Dritan bude izabran za predsednika Vlade i da politički autoriteti iz Demokratskog fronta uđu u Vladu. To je formula kojom se u datim okolnostima obezbjeđuje normalizacija prilika i stabilizuje stanje u Crnoj Gori“, rekao je Pavićević.

Vladimir Pavićević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Kako je sve počelo

Crnogorski ministar Vladimir Leposavić je 26. marta tokom sednice crnogorskog parlamenta izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“.

Leposavić je osporio i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Nakon sporne izjave poslao sam mu poruku da treba sam da se vadi za ono što je sam zakuvao. Smatrao sam da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno, ali je ona ostala na istom fonu”, naveo je premijer Krivokapić , aludurajući na drugu izjavu Leposavića tri dana kasnije u kojoj je ostao pri ranijim stavovima.

Izjava ministra pravde Vladimira Leposavića o genocidu u Srebrenici izazvala je brojne osude međunarodne i domaće javnosti, u kojima se tražila i njegova ostavka, kao i pozivi Tužilaštvu da reaguje.

Foto: GOV.ME/S. Matić

Krivokapić pokrenuo smenu Leposavića

Krivokapić je tokom jučerašnjeg vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanu bio istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona, prenose Vijesti.me.

Kazao je i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici koji je Leposavić relativizovao u Skupštini Crne Gore, prenose Vijesti.me.

“Najteža odluka koju sam doneo u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nismo prebolovali dečje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru verujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji”, istakao je Krivokapić.

Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je kazao da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

“U nedelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao. Ali je njegova izjava u ponedeljak bila na istom tonu. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam doneo Predlog za razrešenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je Leposavić čovek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

Albanska lista podržala peticiju za smenu Leposavića

Demokratska partija socijalista saopštila je da se Albanska lista priključila podršci potpisivanju peticije za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Vladimir Leposavić Foto: Gov.me

Iz Albanske liste istakli da o Leposavićevoj smeni tek treba da se izjasni parlament i da je nužno da uoči toga građani u što većoj meri pokažu šta zaista misle o negiranju genocida u Srebrenici.

Konstituenti Albanske liste su Albanska alternativa, Nova demokratska snaga Forca, Demokratski savez Albanaca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi.

Peticiju su podržali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, članice Albanske koalicije Jednoglasno (Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez), Liberalna partija i Građanska inicijativa “21. maj”.

Smena Leposavića će zavisiti od DPS-a

Smena ministra pravde, ljudskih i manjinski prava Crne Gore Vladimira Leposavića u Skupštini je, bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, izvesna samo ako Demokratska partija socijalista (DPS) pritisne taster za to, jer i pored istrajnog stava po pitanju odlaska ministra zbog izjave o genocidu u Srebrenici nisu potvrdili da će za to i glasati.

“Najava smene Leposavića iznuđen je potez kojim premijer pokušava da izbegne neminovan gubitak poverenja međunarodnih partnera”, saopštili su iz DPS-a, bez izjašnjavanja da li će glasati za smenu ministra pravde, koju je juče predložio premijer Zdravko Krivokapić.

Uprkos najavi premijera da će smenu učiniti u toku dana, inicijativa do sinoć nije dostavljena parlamentu.

Kada se to desi, predsednik Skupštine Aleksa Bečić nije zakonom ni Poslovnikom Skupštine obavezan rokom u kom mora da sazove sednicu parlamenta.

Ustavom Crne Gore propisano je da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika Skupštine, odnosno 41 glasom. Da će podržati odlazak Leposavića, najavili su iz SDP, SD-a, Bošnjačke i Liberalne partije.

Mandić poručio: DF neće podržati razrešenje Leposavića

Demokratski front (DF) neće podržati razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, saopštio je predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, prenose Vijesti.me.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pokrenuo je postupak smene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

„DF je podržao Vladu 4. decembra. Ta Vlada je imala našu podršku. DF će slediti volju glasača. Mislimo da nije dobro da se raspravlja između ministra Leposavića i premijera“, istakao je Mandić na konferenciji za medije u Skupštini nakon sastanka lidera parlamentarne većine. On je kazao da su čvrsto odlučili da urade ono što su od njih tražili glasači.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Protesti u više gradova u Crnoj Gori

Građani Crne Gore okupili su se danas u više gradova, u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Beranama, Baru, kako bi pružili podršku ministru pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimiru Leposaviću.

Oko stotinu građana okupilo se danas u blizini Vlade Crne Gore u Podgorici kako bi izrazili protest povodom odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smenu ministra Leposavića.

Građani su se u znak podrške ministru okupili i u Nikšiću, Baru, Beranama i Bijelom Polju, prenose crnogorski mediji.

U znak podrške Leposaviću na pola sata blokirali su put Berane – Bijelo Polje u mestu Beranselo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar