Kristijan Šmit se obraća danas u Predstavničkom domu

Svet 28. okt. 202110:56
Podeli:
Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, čije imenovanje ne priznaje Republika Srpska jer nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, obratiće se danas poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na njegov zahtev.

PROČITAJTE JOŠ:

Šmit je zatražio da se obrati poslanicima Predstavničkog doma PS BiH, a odluku o tome doneo Kolegijum parlamenta.

Posle sednice Kolegijuma, kojem nisu prisustvovali predstavnici iz Republike Srpske, predsedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, rekao je da će Šmit imati priliku da se obrati i iznese svoje viđenje aktuelne političke situacije i strategiju svog daljeg rada i delovanja u BiH.

Zvizdić je tada rekao da je pravo i obaveza poslanika iz Republike Srpske da prisustvuju ovoj sednici, jer, kako je kazao, za to primaju najveće plate u BiH.

Predstavnici Republike Srpske, po odluci Narodne skupštine Republike Srpske, ne učestvuju u radu državnih institucija BiH, nakon što je Šmitov prethodnik, Valentin Incko, samo nekoliko dana pred kraj višegodišnjeg mandata, iskoristio tzv. bonska ovlašćenja i nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH koji zabranjuje i predviđa sankcije za negiranje genocida.

Kako je ranije najavljeno predstavnici Republike Srpske ni danas neće prisustvovati sednici Predstavničkog doma.

Ovo će biti prvo obraćanje Šmita u nekoj od državnih institucija BiH od dolaska na tu dužnost 1. avgusta ove godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar