Kriminalci Medenici: Ti nama sudske presude, mi tebi 3 stana

Svet 20. apr. 202210:15
Podeli:
Vesna Medenica Foto Savo PrelevićVjesti.me (2)

Istražitelji sumnjaju da je Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore”čašćena” sa tri stana, zbog uticaja na odluke u pojedinim sudskim predmetima.

Vijestima je iz više nezvaničnih izvora potvrđeno se nekretnine nalaze na Crnogorskom primorju.

Pročitajte još:

Zbog toga je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti da je počinila krivično delo – protivzakoniti uticaj i stvaranje kriminalne organizacije.

Potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, komentarišući taj slučaj rekao je da je hapšenje Medenice zapravo ono što se najviše tražilo od naše države u integracionim procesima - procesuiranje “krupnih riba”.

”Moramo da budemo svesni da procesuiranje svih ljudi upletenih u kriminal nije usmereno protiv nikoga lično. To je proces u kom se Crna Gora transformiše nabolje, uspostavlja se vladavina prava i bolji bezbednosni ambijent, što će nam omogućiti brži ekonomski rast i veći životni standard građana. Po pitanju toga veliki sam optimista. Mi smo u jednosmernoj ulici koja vodi ka Evropskoj uniji, i na tom putu moramo da očistimo svoju kuću. Što pre to uradimo, to je bolje za sve nas”, naglasio je Abazović.

Dritan Abazovic
Dritan Abazović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, dok je iz Podgorice pokušavala da se ukrca na poslednji let za Beograd te večeri.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković dan kasnije odredila joj je zadržavanje do 72 sata.

Nedugo nakon njenog saslušanja uhapšeno je još nekoliko osumnjičenih da su članovi kriminalne grupe koju je, prema tvrdnjama istražitelja, formirao Medeničin sin Miloš Medenica, koji je u bekstvu.

Više osoba lišeno je juče slobode zbog sumnje da pripadaju istoj grupi, a Vijestima je rečeno da su ih povezivali brojni nezakoniti poslovi - dominantno šverc cigareta...

Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala, prema tim informacijama, podneli su juče prijave protiv 11 osoba kao i nikšićke kompanije Kopad company koja je u vlasništvu jednog od osumnjičenih Luke Bakoča - bivšeg fudbalera.

Miloš Medenica Foto: Libertas

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Vesna Medenica, njen sin Miloš, njen nekadašnji telohranitelj - policajac Milorad Medenica, optuživani za šverc cigareta Petar Milutinović, Vasilije Vanja Petrović, sin vlasnika građevinske kompanije Cijevna komerc Danila Petrovića, Bakoč, službenica Uprave carina Ivana Kovačević, Nikola Raičević, Marko Vučinić, policajac Darko Lalović, M.P. i B.P...

Nikšićka firma Kopad company imala je skladište u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, a prema rešenju imali su pravo da skladište akciznu robu - duvan, duvanske proizvode, kafu, alkohol, bezalkoholna pića...

Početkom jula prošle godine Vlada je, na predlog Biroa za operativnu koordinaciju, kojim rukovodi Abazović, donela odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u tom i još 25 skladišta u Slobodnoj carinskoj zoni.

Odao ih Skaj

Izvor uključen u istragu objasnio je da su u nastavku akcije koja je započela hapšenjem bivše prve žene crnogorskog pravosuđa, lisice na ruke stavili osumnjičenima za pripadništvo klanu čiji je i ona član, koji su, navodno radili prljave poslove za tu kriminalnu organizaciju.

Isti sagovornik pojašnjava da su do 11 osumnjičenih došli analizirajući kriptovanu komunikaciju ranije uhapšenog Medeničinog telohranitelja Lalovića.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

”Nakon analize njegove komunikacije poslat je zahtev za međunarodnu pravnu pomoć, koji smo i dobili. Taj materijal je selektovan i identifikovana je višečlana kriminalna grupa povezana po nekoliko osnova”, rekao je sagovornik.

Takođe objašnjava da nekadašnju predsednicu sumnjiče da je “završavala” kriminalcima sudske predmete, a zauzvrat dobijala stanove i drugu korist.

”Ona je vršila protivzakoniti uticaj kako bi nezakonito sticala materijalnu korist”, rekao je isti sagovornik, ne objašnjavajući u kojim je to predmetima navodno radila.

Nije precizirao ni da li je taj “posao” radila preko svog sina Miloša Medenice, o kom nadležni danima ćute.

Deo uhapšenih, prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” učestovao je u krijumčarenju cigareta i droge, što je, kako se sumnja, organizovao Medeničin sin Miloš.

Iz Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva ni juče se nisu oglasili povodom akcije u kojoj su uhapšeni Vesna Medenica, dvojica policajaca, službenica Uprave prihoda i carina.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Pritvor za sve

Većini juče uhapšenih nakon saslušanje određeno je zadržavanje do 72 sata, a u tom roku specijalni tužioci odlučiće o eventualnom predlogu za određivanje pritvora.

U zgradu SDT-a prvo su dovedeni Bakoč i Kovačevića, a nešto kasnije i uhapšeni policajac Milorad Medenica i bivši fudbaler Luka Bakoč.

Tokom čitavog prepodneva policajci su “maricama” i službenim “dačijama” dovozili uhapšene, koje su nakon saslušanja vraćali u prostorije za zadržavanje.

Prema informacijama iz istrage među osumnjičenim članovima klana je i nekoliko osoba koje su odranije u spuškom zatvoru - zbog izvršenja drugih krivičnih dela.

Bivša predsednica Vrhovnog suda, koja je kupovinom karte u jednom pravcu ubrazala svoje hapšenje, jedina je nakon saslušanja umesto u pritvor smeštena u bolničku postelju. Navodno, jer joj je pozlilo.

Lalović priveden iz zatvora

Ranije uhapšeni policajac Lalović juče je iz spuškog zatvora doveden na saslušanje u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva.

Vesna Medenica Foto: Savo Prelević/Vjesti.me

Nije poznato da li se on pred specijalnom tužiteljkom izjašnjavao na navode iz dokumentacije koju je SDT-u u februaru dostavio Europol, a iz koje se vidi da preko kriptovane “SKY” aplikacije Miloš Medenica od njega traži kokain iz Kolumbije, ali i dogovara šverc cigareta i marihuane.

Prema porukama sa kriptovane aplikacije Skaj, koje je objavio portal Libertass press, mlađi Medenica sa Lalovićem dogovara i obezbjeđivanje transporta krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, ali i hvali mu se zabranjenim oružjem.

U istoj prepisci je tvrdio i da o tome sve zna njegova majka od koje očekuje zaštitu.

”Oni su se pomirili sa ‘grandovcima’ i izbacuju po četiri kamiona u pet dana. I od onoga Pekića i plasirali priču da sam to ja uradio. I već je on mlatio da ja radim. Ali i to nas boli ku..c, jer ona sve zna, od početka baš, zbog ne daj Bože, da je u toku, da nas može zaštititi. Istim napadamo kao oni na nas. Čak i gorim kad im ona zna sve i još su oni došli kod nje da je mole da im izađe u susret”, piše Medenica u porukama Laloviću.

Izvor iz istrage kazao je za Vijesti da je Medenica krivična dela činio koristeći službeni automobil, odnosno, da je vozilom policije obezbjeđivao prolaz kriminalcima, nadgledao transport krijumčarenih cigareta....

Radonjićev tim isključen iz akcije?

U policijsko-tužilačkoj akciji hapšenja Medenice i ostalih osumnjičenih članova kriminalne grupe ne učestvuju pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), čija je to isključiva zakonska nadležnost, već službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala UP.

Foto:Screenshot/Youtube/Vijesti Online

Takođe, više izvora “Vijesti” tvrdi da je to učinjeno zbog nepoverenja novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u policijski tim, kojim je rukovodio njegov prethodnik Milivoje Katnić, dok drugi izvori kažu da to nije ništa novo i da se takva podela posla unutar policije događala i do sad.

BONUS VIDEO: Ana Tripković Markovic: Crna Gora biće dostupnija nego ikad za Srbiju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar