Krim pozvao turskog predsednika u posetu

Svet 11. apr. 202112:43
Podeli:
Redžep Tajip Erdogan Foto: REUTERS/Umit Bektas

Šef Odbora za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose krimskog parlamenta Jurij Hempel smatra da je stav Redžepa Tajipa Erdogana o Krimu za žaljenje. On je pozvao turskog predsednika da pokaže mudrost i hrabost time što će posetiti poluostrvo.

Pročitajte još:

„Ako je zaista mudar i hrabar političar, Erdogan može da dođe na Krim. Krim je otvoren, Rusija teži da vodi otvoren dijalog sa svim državama, gradeći dobrosusedske odnose. Ali, nažalost, od Erdogana za sada čujemo samo kratkovide i izjave uvredljive za Krimljane“, rekao je Hempel.

Prema njegovim rečima, Krim je i faktički i pravno sastavni deo Rusije i Turska ne bi trebalo samo da uzima u obzir to, već i da prizna tu činjenicu.

„Turskim regionima je vreme da grade ekonomske odnose sa ruskim Krimom, a Erdoganu da obrati pažnju pažnju na nacionalistički radikalno rukovodstvo Ukrajine koje grubo gazi ljudska prava organizujući različite blokade poluostrva“, rekao je poslanik.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje „aneksije“ Krima.

Samit Krimske platforme planiran je za 23. avgust. Na njoj Kijev želi da razgovara o pitanju „povratka“ poluostrva. Ukrajina je predložila da se platformi pridruže brojne države, među kojima su i Turska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar