Kremlj: Nasilje na demonstracijama je opravdano

Svet 03. feb. 202114:17
Podeli:
Protesti u Rusiji Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Čvrsto suzbijanje opozicionih demonstracija organizovanih posle hapšenja opoziconara Alekseja Navaljnog je "opravdano" jer te demonstracije predstavljau pretnju, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pročitajte još:

„Pozivi na nedozvoljene akcije predstavljaju provokaciju… Policija je reagovala odlučno zato što su mogle da se pojave pretnje“, ocenio je Peskov dan posle demonstracija zbog zatvaranja Navaljnog, na kojima je uhapšeno više od 1.400 osoba.

Peskov je rekao da je zadovoljan „čvrstim delovanjem“ snaga reda.

„Opšte uzev organizacija nedozvoljenih akcija predstavlja razlog za zabrinutost i potvrdjuje opravdanost i legalnost čvrstog delovanja policije“, rekao je Peskov.

Više od 1.400 osoba uhapšeno je sinoć, a oko 10.000 od 23. januara i početka demonstracija organizovanih posle hapšenja opozicinara Alekseja Navaljnog, vodećeg kritičara predsednika Vladimira Putina.

Policija koja je izašla u velikom broju optužena je za neopravdanu brutalnost prilikom hapšenja, uz slike kako demonstrante na zemlji udara više policajaca ili kako novinare udaraju pendrecima.

Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Navaljni
Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Ruski sud je sinoć osudio Navaljnog na dve godine i osam meseci zatvora po optužbi da je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Moskovski sud je doneo presudu na osnovu zahteva ruskih vlasti da uslovna kazna Navaljnom, iz decembra 2014. godine, bude preinačena u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu.

Slučaj je naišao na osude zapada, a Moskva je odmah odbacila kritike.

Navaljni smatra da je Kremlj rešio da ga zatvori da bi ga ućutkao, pošto je preživeo trovanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar