Kreće drugi talas epidemije: Koronom ugrožene dve provincije

Svet 01. maj. 202017:30
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

U Kini se svakodnevni život uglavnom vratio u normalnost, jer kriva zaraze od početka aprila meseca pa do kraja bila je konstantno na nuli, pokazla je grafila američkog univerziteta Džon Hopkins.

Međutim, situacija nije baš toliko idealna kao što se misli posebno zbog informacije da se u pokrajini Heilongjiang na severoistoku Kine počeo da se širi strah od novog talasa zaraze koronom i da ova provincija polako postaje novi Hubej, izjavio je jedan stanovnik te provincije.

Od sredine aprila prema navodima kineske državne zdravstvene komisije u provinciji Heilongijang, u više gradova prostorno i vremenski registrovano je učestao broj zaraza, takozvanih klastera ili žarišta zaraze. Podaci od 29. aprila govore da u toj pokrajini ima 533 protvrđena slučaja korone, od toga 386 se odnosi na Kineze koji su se vratili kući iz Rusije.

Posle objavljivanja vesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. aprila vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti, a već 26. aprila su stanovnici ovgo grada  pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako ako je to zaista preko potrebno, dok je gradska uprava objavila onlajn uputstvo da svako domaćinstvo odabere jenu osobu koja ima jak imunosistem, koja će obavljati kupovinu hrane i potrepština.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Moguća blokada Mudanjianga

U obaveštenju gradske uprave se kaže: „Od 27. aprila gradska uprava će slati timove u patrolu koji će kontrolisati pridržavanje discipline. Grupe sa više od tri osobe biće uhapšene, električni trotineti se više ne smeju koristiti u drumskom saobraćaju, a privatni automobili samo sa posebnom dozvolom. Takođe ulazak stanovnika iz drugih delova pokrajine Heilongijang u grad Mudanjiang je zabranjen. Većina prodavnica je zatvorena, a izuzetak su trgovine prehrambenih proizvoda i potrepština.

Jedan od stanovnika kazao je za Dojče Vele da većina stanovnika sumnja u službene državne cifre  i oni bezuslovno ne veruju u te brojke. Za sad se ne zna da li će se ceo grad staviti u karantin ili će se uvesti zabrana izlaska i da li se takve odluke donose iz političkih razloga ili na temelju naučnih činjenica.

Kako pišu Pekinške narodne novne u pokrajini Harbin koja ima oko 10 miliona stanvnika registrovano je više žarišta infekcije oko bolnica. Pa je tako nedavno jedan osamdesetsedmogodišnji pacijent za nekoliko dana zarazio čak 78 osoba, zbog čega je druga po veličini bolnica u gradu Harbin morala da bude zatvorena.

Međutim, u samom Haribnu nisu uvedene toliko stroge mere kao u Mudanjiangu. Jedan od stanovnika koji se predstavio kao li kaže za Dojče Vele da mesni odobori izdaju iskaznice, u koje stanovnici moraju da stave svoju fotografiju i pokažu uvek kada žele da uđu u svoju stambenu četvrt. On kaže da je njego utisak da se to ne radi strogo, jer lokalne pijace i dalje rade, a na ulici svi nose maske.

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su sa nepoverenjem iz drugih delova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o učestalim negativnim postovima na društvenim mrežama. On strahuje da će stanovnici Heilongjianga sad teže naći posao u drugim delovima zemlje. Jednog njegovoga poznanika koji je u vreme vrhunca epidemije radio od kuće šef je prošle nedelje odmah poslao kući kad se pojavio na radnom mestu u susednoj pokrajini Shandongu.

Andrej Mlakar/Jutarnji list/Dojče Vele

Komentari

Vaš komentar