Kraljevska drama na vrhuncu: Rat prinčeva Vilijama i Harija

Svet 23. feb. 202109:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STR

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan Markl su pre nekoliko dana objavili da se neće vraćati kraljevskim dužnostima. Bakingemska palata je tada potvrdila da će se princ Hari odreći svih svojih počasnih vojnih titula. Svetski mediji su preneli da je princ Vilijam ljut na brata zbog ponašanja prema krajlici Elizabeti II, kao i da je zgrožen odlukom Harija i Meghan da se i formalno odreknu funkcija pripadnika kraljevske porodice.

PROČITAJTE JOŠ:

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su veliku pažnju privukli prošle godine kada su objavili da će prestati da rade kao viši članovi britanske kraljevske porodice. Kao uzrok povlačenja i preseljenja u SAD, bračni par je naveo uznemiravanje i rasizam britanskih medija. Oni sada sa sinom Arčijem žive u Kaliforniji i čekaju drugo dete.

Kada su se Hari i Megan povukli sa kraljevskih dužnosti početkom 2020. godine, dogovoreno je da se situacija preispita nakon godinu dana.

Taj proces je završen, a palata je u saopštenju navela da su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa potvrdili da se neće vraćati dužnostima „radnih članova kraljevske porodice“, prenosi Asošijeted pres.

Ističe se i da je kraljica Elizabeta II razgovarala sa Harijem i potvrdila „da povlačenjem sa dužnosti kraljevske porodice, nije moguće nastaviti sa odgovornostima i dužnostima koje podrazumeva život u javnoj službi“.

„Nakon razgovora sa vojvodom, kraljica Elizabeta je napisala zvaničnu potvrdu da se Megan i Hari neće vraćati na zvanične dužnosti i da su im onemogućene odgovornosti u javnoj službi. Počasna vojna imenovanja i kraljevska pokroviteljstva koja su držali vojvoda i vojvotkinja biće vraćeni Njenom Veličanstvu, pre nego što budu ponovo raspodeljeni među radnim članovima kraljevske porodice“, stoji u saopštenju britanske kraljevske porodice.

Foto: EPA-EFE/Neil Munns

Vilijam ljut na brata

Princ Vilijam „istinski je tužan i duboko šokiran“ ponašanjem svog brata Harija prema kraljici, prenosi londonski Tajms. Vilijam je ostao zgrožen odlukom Harija i Meghan da se i formalno odreknu funkcija pripadnika kraljevske porodice, ali i da izreknu neslaganje s odlukom kraljice da im zbog toga oduzme pripadajuće privilegije i obaveze.

Braća već neko vreme nisu u dobrim odnosima. To bi mogao da bude najozbiljniji razdor između dva princa od abdikacije Edvarda VIII, koja je gurnula na tron Džordža VI, pišu britanski mediji.

Pozivajući se na izvore bliske princu Vilijamu, Tajms piše da on smatra da su Hari i Megan odgovorom na saopštenje Bakingemske palate vređali kraljicu Elizabetu (94) i izrazili nepoštovanje prema njoj. Vilijam je jako uzrujan onim što se dogodilo, poručuju. Ne odgovarate kraljici: to se jednostavno ne radi, poručio je Vilijam bratu preko ostrvskih medija, prenosi Jutarnji.hr.

Odluka Harija i Megan pogodila je Vilijama. Tajms piše kako su dvojica braće delila zajedničke aktivnosti, susretali su se gotovo svakodnevno i uživali u tome. Vilijama je pogodio bratov odlazak. Osim toga, bez Harija sad je sve na njemu. Vilijam oseća pritisak. „Njegova budućnost definitivno izgleda drugačije zbog odluke njegova brata. Nije mu lako“, kažu izvori bliski princu Vilijamu.

Šta Hari i Megan više neće raditi?

Njihove uloge i nadležnosti u vojnim, dobrotvornim i pitanjima Komonvelta sada se vraćaju kraljici, prenosi BBC.

Za Harija to su:

  • kapetan-general Kraljevskih maricana
  • Počasni vazdušni komandant, Kraljevskih vazdušnih snaga
  • Glavni komodor Kraljevske mornarice
  • Predsednik Kraljičine Komonvelt Fondacije
  • Pokrovitelj Ragbi unije
  • Pokrovitelj Ragbi lige
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

A za Megan:

  • Potpredsednica Kraljičine Komonvelt Fondacije
  • Pokroviteljka Kraljevskoj nacionalnog teatra
  • Pokroviteljka Asocijacije univerziteta Komonvelta

Preuzimanje njihovih dužnosti

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa biće lišeni svojih počasnih vojnih imenovanja i kraljevskih pokroviteljstava. Kraljica je prisilila par da prekinu sve zvanične veze s kraljevskom porodicom nakon što su odlučili da se odreknu svojih dužnosti i zauvek se odmaknuti od javne službe. Harijeva počasna vojna imenovanja, poput generalnog kapetana kraljevskih marinaca koje je 2017. godine preuzeo od svog dede princa Filipa nakon što je tu ulogu obavljao 64 godine, sada će se biti dodeljena drugom članu porodice.

Najgore bi bilo kad bi Vilijam preuzeo Harijevu funkciju kapetana generala britanske vojske, jer bi to povećalo jaz između braće. Očekuje se da će tu funkciju preuzeti princeza Ana (74), koja već ima tridesetak različitih počasnih vojnih titula.

Tako će i pokroviteljstvo Narodnog pozorišta koje je kraljica poklonila bivšoj glumici Megan 2019. nakon što ga je držala 45 godina biti oduzeto i dodeljeno drugom članu porodice.

Verovatno im neće biti oduzete titule

Ipak, njih dvoje vrlo verovatno ostaju vojvoda i vojvotkinja od Saseksa i zadržavaju titulu koju su od kraljice dobili na dan venčanja. Titule njihovih kraljevskih visočanstava, oduzete su im prošle godine nakon što su objavili da se povlače s dužnosti i sele iz Velike Britanije.

Ako bi kraljica Harija i Megan lišila titula vojvode i vojvotkinje od Saseksa (za što su šanse minimalne), Hari bi i dalje ostao princ, budući da je pravo na to stekao rođenjem.

Niko nije izašao kao pobednik

Objava koja je usledila pre nekoliko dana pokazuje da niko iz ove situacije nije izašao kao pobednik. Iako su izjave u velikoj meri zvanične sa obe strane, one pokazuju osećaj tuge, razočarenja i duboke frustracije, pokazuju i znakove raskola u porodici koji ne može da se poprave i par koji oseća da je izguran napolje.

Nije iznenađujuće što je do ovoga došlo. Pre skoro 12 mesece, Hari i Megan su istakli da žele da služe kraljici, ali i da vode nezavistan život. Međutim, teško je videti te dve stvari kao kompatibilne. Nakon „Samita u Sandringhamu“ prošle godine, gde se porodica sastala, nisu videli kako bi bilo moguće spojiti finansijsku nezavinosnost para i dalje obavljenje kraljevskih dužnosti, prenosi BBC.

Par je na neki način gubitak za instituciju. Nema sumnje da oni mogu da se povežu sa publikom sa kojom drugi članovi kraljevske porodice ne mogu, zahvaljujući posvećenosti pitanjima oko različitosti i jednakosti.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Hari je i pre nego što je upoznao Megan važio za veoma popularnog člana kraljevske porodice. Govorio je da nikada ne bi mogao da se odseli jer se obavezao da će pomagati svojoj baki. Ipak, čini se da su mu supruga i sin sada na prvom mestu i da je novi život za njih sada najvažniji.

Čini se da niko ne izlazi odavde kao pobednik. Mnogi će kritikovati kraljevsku porodicu zbog previše tradicionalnih i staromodnih stavova i nespremnnosti da postignu kompromis sa parom.

Hari i Megan su odlučili da odu, ali ovo nije sigurno kako su oni želeli da sve ispadne na kraju. Kraljica je mnogo puta do sada pokazala koliko voli svoju porodicu, ali da niko nije važniji od reputacije ove institucije.

Ovo nije prva kraljevska drama

Slična kraljevska drama odvijala se 1936. godine, kad se Edvard zaljubio u Volis Simpson. Ona je bila Amerikanka i razvedena, nije mogao da se oženi njome i zadržati pravo na presto. Edvard je izabrao ljubav.

Edvardov brat Džordž postao je kralj, iako to uopšte nije očekivao. Njegova supruga je verovala da je to pridonelo njegovoj preuranjenoj smrti 1952., kad je imao 56 godina. Zadesila ga je zahtevna funkcija, za koju se nije pripremao.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar