Krajnja desnica nada se dolasku na vlast u Madridu

Svet 04. maj. 202110:45
Podeli:
Rocio Monasterio
Foto: EPA-EFE/Ballesteros

Novi sastav regionalnog parlamenta u utorak će biti izabran u Madridu a deo nove vlasti želela bi da bude i stranka krajnje desnice Voks.

Pročitajte još:

Prema anketama, konzervativna Narodna stranka (PP) mogla bi da udvostruči broj predstavnika u parlamentu u odnosu na prošli sastav. Predviđa im se oko 40 odsto glasova, u državi u kojoj su na vlasti socijalisti.

PP je samostalno vladao Madridom 26 godina, a od 2019. u koaliciji s desnom strankom Građani. Međutim, za formiranje regionalne vlade Ajuso će se ovoga puta verovatno morati da se osloni na Voks, treću najveću stranku u nacionalnom parlamentu, a čelnica PP-ja tu je mogućnost nazvala neproblematičnom.

Rocio Monasterio
Foto: EPA-EFE/Javier Lopez

Španski socijalistički premijer Pedro Sančez upozorio je da bi savez Narodne stranke s Voksom mogao da ugrozi demokratski sastav cele Španije.

Levičarski nastorjena partija Unidas Podemos, u koaliciji sa Sančezom na republičkom nivou, slučajno ili ne odabrao je slogan „fašizam ili demokratija“.

Voks je osnovan 2014., a stranku opisuju su opisivali krajnje desno nastrojenu i populističku. Pet godina kasnije Voks po prvi put ulazi u španski parlament.

Rocio Monasterio
Foto: EPA-EFE/J.P. GANDUL

U kampanji za izbore u Madridu Voks je svoju kampanju usmerio protiv migranata, te je tako njihov slogan glasio „Zaštitimo Madrid, glasajte za sigurnost“.

Stranka je zagovarala i povlačenje zakona o zaštiti žena od nasilja, tvrdeći da diskriminiše muškarce i preseljenju tela diktatora Francisca Franca iz njegovog mauzoleja na manje groblje, piše BBC.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar