Kraj „Bregzit-pakla“ na pomolu: Dogovor moguć do petka

Svet 17. dec. 202015:19
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

London i Brisel bi do petka morali da postignu dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije kako bi taj dogovor bio izglasan do kraja godine.

Pročitajte još:

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je evropskim poslanicima da je „teško ali moguće“ postići do petka post-Bregzit trgovinski i dogovor o bezbednosnim pitanjima Londona i Brisela.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carinu i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Petak je krajnji rok do kog dve strane mogu da postignu neki dogovor jer je Evropski parlament saopštio da moraju da dobiju dogovor do nedelje kako bi sve zemlje članice stigle do kraja godine da izglasaju sporazum.

Barnije je upozorio da bi nedelja možda bila realniji rok za postizanje dogovora s obzirom da se dve strane i dalje ne mogu da se dogovore oko pristupa EU ribarskih brodova britanskim vodama.

Šefovi poslaničkih grupa kasnije danas su izdali saopštenje u kojem navode da će 28. decembra glasati ukoliko dogovor bude postignut do nedele u ponoć.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar