Krah karijere Sebastijana Kurca: Napustio je politiku, ali afere su ostale

Podeli:
Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sebastijan Kurc, bivši austrijski kancelar objavio je da se jednom za svagda povlači iz politike i dao ostavku na mesto predsednika Narodne partije Austrije (OVP). Kao razlog navodi to što je pre nekoliko dana postao otac, što je prilično neuverljiv izgovor, ako se u obizr uzmu svi skandali koji su obeležili njegovu kratku četvorogodišnju vladavinu.

Pročitajte još:

„Tokom poslednjih deset godina posebno je zapostavljena moja porodica. Kada mi se rodio sin, shvatio sam koliko lepih stvari ima van politike“, rekao je Kurc.

Zatim je dodao da je kao kancelar donosio i pogrešne odluke.

„Kao savezni kancelar morate da donesete toliko odluka da već ujutru znate da ćete doneti i neke pogrešne odluke. Uvek ste pod nadzorom. Donosio sam pogrešne odluke. Često sam živeo po svojim standardima. Nisam ni svetac ni zločinac. Ja sam osoba sa manama i slabostima, sa svime što ide uz njih. I radujem se danu kada ću na sudu dokazati da su optužbe protiv mene lažne“, rekao je Kurc.

Dodao je da su za njega poslednji meseci bili „odbrana od optužbi, a ne takmičenje najboljih ideja“. To je u politici normalno, naglasio je, ali je „vrlo iscrpljujuće“.

Na kraju govora, bivši austrijski kancelar rekao je da je „bilo neverovatno emotivno služiti svojoj zemlji“ i da je to „čast njegovog života“. Zahvalio se svom koalicionom partneru Zelenima, sa kojima je napravio poslednju austrijsku vladu.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Govor je završio rečima da „sada želi da ide u bolnicu po svoju devojku i sina“.

Podestimo, mesto šefa omladine OVP, a 2011. ga je, sa svega 25 godina, u vladine strukture uveo tadašnji vicekancelar i šef OVP Mihael Špindeleger, postavivši ga na mesto državnog sekretara za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Špindeleger je Kurca nakon izbora 2013. čak i doveo na mesto ministra spoljnih poslova, uz zadržavanje resora integracije.

On je tada bio najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Austrije sa svega 27 godina.

Ovaj 35-godišnjak postao je lider OVP-a u maju 2017. godine, a već kasnije iste godine doveo je stranku do izborne pobede, čime je postao jedan od najmlađih demokratski izabranih šefova vlade na svetu. Do danas je bio na čelu Narodne stranke Austrije OVP-a i njenog poslaničkog kluba u parlamentu. Drugi mandat na toj poziciji završio podnošenjem ostavke 9. oktobra ove godine nakon što je tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju protiv njega i nekoliko članova vladajuće Austrijske narodne stranke pokrenulo istragu zbog pronevere i korupcije.

Za šta je optužen?

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Do ostavke kancelara dovela je istraga trošenja državnog novca za plaćanje nameštenih istraživanja koja su objavljivana u tabloidima, a koja su njega i njegovu Narodnu partiju Austrije (OVP) prikazuju u pozitivnom svetlu.

Prema navodima Tužilaštva, u periodu između 2016. i 2018. godine „resursi ministarstva finansija korišćeni su za finansiranje delimično manipulisanih ispitivanja javnog mnjenja koja su služila isključivo stranačkom političkom interesu“.

Tužioci tvrde da je neimenovana medijska kompanija „primila uplate“ u zamenu za objavljivanje ovih istraživanja. Iako nije otkriveno o kojoj kompaniji je reč, austrijski mediji naširoko pišu da je reč o tabloidu „Österreich“.

I još mnogo drugih afera…

Prethodno, u maju ove godine, Kurc jue potvrdio da je pod istragom zbog lažnog sveočenja u aferi “Ibica”. U ovom slučaju nije bio optužen, ali su austrijske vlasti sumnjale su da je lažno svedočio pred parlamentarnim odborom koji je istraživao pomenutu aferu.

Sebastijan Kurc Foto.AP Photo/Ronald Zak

Reč je o aferi koja je 2019. godine oborila prvu vladu u kojoj je Kurc bio kancelar. U centru “Ibice” bio je Kurcov koalicioni partner Hans Kristijan Štrahe koji je tajno snimljen u vili na španskom ostrvu kako pregovora sa navodnom nećakom ruskog oligarha o povlasticama koje bi mogla da dobije u Austriji ukoliko za uzvrat pristane da finansira njegovu stranku.

Štrahe je podneo ostavku na mesto vicekancelara, a na izborima koji su usledili OVP je osvojila najviše glasova i formirala vladu sa strankom Zeleni. Kurc je ostao kancelar, a istraga o aferi “Ibica” je nastavljena.

Opozicione stranke Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i NEOS podneli su prijavu protiv austrijskog kancelara i njegovog saradnika tvrdeći da je Kurc lagao odbor kada je svedočio o bivšem koalicionom parteru. Kancelar se branio rečima da je uvek govorio istinu i da su se “neke stvari dogodile davno”.

Zatvorio rutu Zapadnog Balkana

Bivši kancelar vodio je oštru kampanju protiv izbegličke krize i odigrao ključnu ulogu u zatvaranju rute Zapadnog Balkana blokirajući priliv izbeglica u Evropu. Na takav narativ rimokatolička crkva nije gledala blagonaklono i često ga javno kritikovala. Zbog toga je austrijska vlada počela da vodi negativnu kampanju protiv crkve, što potvrđuju procurili mejlovi koje je slao nekadašnjem ministru finansija Tomasu Šmitu.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U njima se vidi da je devet dana nakon što je ministarstvo finansija 2019. godine dobilo zahtev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica verskih zajednica, ministar dobio nalog od Kurca da „da gas“ protiv predstavnika crkve.

Pošto je Šmit pomno pratio naredbe kancelara, ubrzo je usledila i nagrada. U jednoj od SMS poruka Šmid je od Kurca tražio uveravanja da će za svoje angažovanje dobiti poziciju koja ima realnu moć, na šta mu je kancelar odgovorio: „Ne brini, dobićeš sve što želiš“. Dve nedelje kasnije Šmit je postavljen na mesto šefa državnog holdinga OeBAG.

Monopol za njegove prijatelje

To nije prvi put da Kurc „pomaže svoje prijatelje“. Naime, u jeku pandemije koronavirusa praktično je namestio posao sa maskama porodičnoj firmi njegove lične asistentkinje Lise Visar, naredivši obavezno nošenje isključivo FFP2 maski nad čijom proizvodnjom je ta firma imala monopol.

Kurca je na mestu kancelara nasledio Aleksandar Šalenberg, a ko će biti njegov naslednik u OVP-u trenutno nije poznato.

„Korone“ piše da bi na to mesto mogao da dođe ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (49), ali se pominje i ministarka Karoline Edtstadler. Nehamer se smatra jednim od najlojalnijih ljudi bivšeg kancelara, a poznat je po tvrdom stavu prema migrantskom pitanju.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar