Kovid pasoši: Povratak u normalu ili problem u najavi

Svet 04. feb. 202111:40 > 11:50
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YFC

Vlade širom sveta razmatraju eventualno uvođenje takozvanih "vakcina pasoša" u borbi protiv pandemije koronavirusa ali i u pokušaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije.

Pročitajte još:

Oni koji rade na razvoju tehnologija upozoravaju, međutim, da takva sredstva vuku i posledice, uključujući potencijalno isključivanje celih grupa iz učešća u društvu i pozvali su zvaničnike da dobro razmisle da li su im kovid pasoši potrebni i kako bi ih koristili.

Industrije putovanja i zabave žestoko su pogođene pandemijom korone zbog mera fizičkog distanciranja i naročito su zainteresovane za ovo sredstvo koje bi im brzo reklo ko je zaštićen od korone.

Među onima koji rade na razvoju ovih pasoša su biometrijska kompanija ajPruv (iProov) i sajber bezbednosna kompanija Mvin (Mvine) čije vakcina-propusnice trenutno testira britanska Nacionalna zdravstvena služba koja je sredstva za to dobila od britanske vlade.

Osnivač ajPruva Endru Bad eruje da kovid pasoši treba da imaju samo dva podatka – da li je osoba vakcinisana i kako ta osoba izgleda.

Potvrda o vakcinaciji mogla bi da pomogne ekonomiji zabave koja samo u Mančesteru zapošljava 420.000 ljudi, prenosi Rojters

„Moramo da vidimo kako da se vratimo u normalu“, kaže Saša Lord, osnivač Parklajf muzičkog festivala i dodaje da koncerti i događaji gde se poštuje fizička distanca nisu finansijski isplativi. „Svirka nije svirka a festival nije festival ako se ne dodirujete ramenima sa prijateljima“, rekao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Mislim, međutim, da ne treba da teramo ljude da izvlače ove pasoše. To bi trebalo da bude izbor. Ali na ulazu, ako nemate taj pasoš, onda dobijate drugu opciju“, rekao je Lord i objasnio da bi ta druga opcija mogla da bude brzi test na koronu.

Bad kaže da su neki sertifikati o vakcinaciji već poćeli da se izdaju u pojedinim zemljama, dok se u Sjedinjenim Državama neki sertifikati privatnih zdravstvenih ustanova koriste na sportskim događajima.

„Mislim da sertifikati o vakcinaciji otvaraju neka velika društvena i politička pitanja. Naš posao je da obezbedimo tehnološku bazu za proizvodnju pasoša i sertifikata… Nije na nama da procenjujemo da li je to dobra ideja ili ne“, rekao je on.

Bad je naveo da su diskriminacija, privilegije i isključivanja mlađe generacije koja će poslednja biti vakcinisana, neki od potencijalnih problema upotrebe ovih pasoša.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar