Kovid mapa Hrvatske: Gde je najbezbednije otići na more

Svet 03. jun. 202119:35 > 19:35
Podeli:
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Pandemija korona virusa brojna letovališta širom Evrope ostavila je praznim prošlog leta. Ove godine krona situacija je bolja, putovanja su ponovo moguća, a zemlje koje žive od turizma prosto se utrkuju koja će privući više turista. Jedna od njih je i Hrvatska, koja se za predstojeće leto ozbiljno sprema.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska Udruga (udruženje) turizma je uradila mapu pomoću koje se, iz dana u dan, može pratiti epidemiološka situacija po županijama.

Već sa prvim pogledom na mapu jasno je da se stanje u toj zemlji poboljšava. Većina županija je obeležena narandžastom bojom, što znači da je broj slučajeva na 100.000 stanovnika manji od 50, dok su crvene i zelene zone u manjini.

Tamo gde je situacija najteža još uvek, gledajući celokupnu sliku, jesu županije Međumurska i Vraždinska. One su označene crvenom bojom. To znači da se 14 dana broj zaraženih na 100.000 stanovnika kreće između 50 i 150. I Zagrebačka županija i grad Zagreb su obeleženi istom bojom.

Zelena boja znači da je broj slučajeva na 100.000 stanovnika manji od 25, a ovom bojom su obeležena primorska područja poput Istarske županije, ostrva Brač, Cres, Koručula, Lošinj i Vis.

Kako vreme odmiče i kako se sprovodi proces vakcinacije, očekuje se da će situacija biti još bolja.

Kakva je epidemiološka situacija u brojkama?

U poslednja 24 sata zabeleženo je 280 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.945. Među njima su 653 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 66 pacijenata. Preminulo je 14 osoba.

Od 25. februara 2020. godine, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 357.109 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.056 preminulo, a ukupno se oporavilo 347.108 osoba, od čega 312 u poslednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 2.032.200 osoba.

Zaključno sa 2. junom utrošeno je 1.847.314 doza vakcina protiv korone. Dosad su 1.312.272 osobe vakcinisane najmanje jednom dozom, među kojima su njih 535.042 primile obe doze. Na dan 2. juna utrošeno je 43.757 doza vakcina.

Koje mere su na snazi?

Hrvatska od petka, 28. maja popustila epidemiološke mere, pa je na javnim okupljanjima dozvoljeno prisustvo više od 100 osoba, otvaraju se zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata, čije radno vreme se produžava do 23 sata.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Do 23 sata će raditi pekare, a do tog vremena radiće i kazina i prodavaće se alkoholna pića.

Kako je saopštio šef Štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović, svadbene svečanosti će moći da okupe do 120 zvanica, uz obavezu da dostave obaveštenje o mestu i vremenu održavanja i uz pridržavanje svih preporučenih mera pa i ako su sve prisutne osobe pre više od 14 dana primile drugu dozu vakcine, ili su prebolele covid, ili su bile negativne na test u poslednjih 48 sati.

Ukida se zabrana organizovanja plesnih škola, otvaraju se igraonice i radionice u zatvorenim prostorima. Zabrana treninga ostaje za školske dvorane, dok se u ostalim prostorima mogu održavati. Obaveza nošenja maski ostaje na snazi.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Božinović je rekao da će najnovije mere važiti do sredine juna, a da će nakon toga sve zavisiti od epidemiološke situacije.

Na interaktivnoj mapi Hrvatske Udruge (udruženja) turizma mogu se videti i aktuelne mere za svaku oblast pojedinačno.

Spremni za letnju sezonu 

„Ipak smo se veoma dobro pripremili za dolazak stranih turista, mislim da je konačno moguće to tvrditi s relativno visokom pouzdanošću. Ne možemo biti sigurni kako će se odvijati sprovođenje, ali Hrvatska ima jednu značajnu prednost u odnosu na konkurenciju: među retkima smo u Evropi koji su dobrim delom realizovali prošlogodišnju sezonu pod epidemijom, a to bi se moglo pokazati dragocenim iskustvom“, kaže Sanda Čorak iz Instituta za turizam (IZT) u Zagrebu u razgovoru za Dojče vele.

S prvim danom juna u opticaj su uvedeni kovid pasoši na nivou Evropske unije. Dobijaće ih i svi oni koji su primili barem prvu dozu neke od vakcina odobrenih u EU. U organizaciji Ministarstva turizma uvedena je i nacionalna oznaka sigurnosti za objekte i lokacije čije se pridržavanje sigurnosnih mera zvanično kontroliše i pregledno obeležava.

Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

Manjak radne snage

Iskušenje za Hrvatsku i u ovoj turističkoj sezoni biće sve izraženiji manjak kvalifikovane radne snage u turizmu, bez obzira na manji opseg potražnje. Sudeći po oglasima agencija za zapošljavanje, hrvatskom turizmu ne nedostaju samo hiljade kuvara, barmena i sobarica, nego i baštovana, kozmetičarki, kućnih majstora itd.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram