Podeli
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Merkel završava karijeru i do izbora u septembru uz pomoć SAD učiniće sve da reši kosovsko pitanje, smatra politički analitičar Milovan Jovanović.

“Mislim da ne treba gajiti prevelika očekivanja da će se talas političkih promena na Balkanu koji je započeo 2020 u Crnoj Gori u 2021. preseliti u druge zemlje Balkana”, kaže za Skener.info Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar.

“Ono što mogu da kažem jeste da će posle vanrednih izbora na KiM pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurttija ubedljivo pobediti, a Kurti gotovo izvesno postati premijer. Od njega i njegove Vlade međutim ništa konstruktivno i pozitivno ne treba očekivati”, ističe Jovanović.

Pročitajte još:

Na konstataciju da bi na izborima u Albaniji, koji su u aprilu, Edi Rama mogao doživeti sudbinu Mila Đukanovića Jovanović kaže da će se to teško dogoditi.

“Kako danas stvari stoje Edi Rama će bez velikih problema pobediti na izborima. Pravo čudo bi trebalo da se desi da bi Rama izgubio na izborima. Treba reći i da on u Albaniji nema ozbiljnu alternativu, lider opozicije Ljujzim Baša nije dorastao zadatku”, objašnjava Jovanović. “Što se tiče pregovora između Srbije i Kosova Jovanović kaže da tu dosta zavisi od Nemačke. Nemačka kancelarka Angela Merkel ove godine završava političku karijeru kao kancelar Nemačke i kao predsednica CDU. Nemačku očekuju redovni izbori u septembru mesecu i vrlo je verovatno da će Merkel uz podršku Vašingtona učiniti sve da se do tada pregovarački proces između Beograda i Prištine okonča.”

Jovanović je govorio i o političkoj sudbini tri lidera iz BiH Dodika, Čovića i Izetbegovića.

“Njih trojicu očekuju veliki izazovi i pritisci. Nova američka administracija u koordinaciji sa EU će posvetiti više paznje BIH, zahtevaće promene u BIH kako bi država prodisala, a svi njeni građani konačno počeli da žive bolje. Sa trojicom dokazanih štetočina Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem to će ići jako teško. Mislim da će izbori 2022 razbistriti političku scenu i doneti bar neke dugo očekivane promene”, zaključio je Jovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar