Korupcijski skandal trese Nemačku, Merkel pod pritiskom

Svet 09. mar. 202116:33
Podeli:
Angela Merkel Foto:Michel Kappeler/Pool via REUTERS

Dvojica nemačkih političara, Nikolas Lobel (CDU) i Georg Nuslein (CSU), u ponedeljak su objavili da daju ostavke na sve dužnosti i izlaze iz stranke nakon što je otkriveno da su prilikom nabavke zaštitnih maski uzeli po 250.000 evra provizije.

Pročitajte još:

Nakon tih ostavki vladajuća demohrišćanska koalicija Angele Merkel je pod pritiskom.

Pitanje je kakav će biti rasplet afere. Političarka Levice Janin Visler očekuje nova otkrića, a Zeleni prozivaju šefa CDU Armina Laseta da je i sam bio upetljan u sumnjive narudžbine zaštitne epidemiološke opreme. Ministar zdravlja Jens Špan poručio je da želi da objavi imena svih zastupnika koji su učestvovali u nabavci zaštitnih maski preko ministarstva, ali to se može učiniti tek nakon dogovora sa Bundestagom.

Predsednik nemačkih demohrišćana (CDU) Armin Lašet pozvao je juče na raščišćavanje situacije u stranci.

„Ako je još neko slično radio, neka se izjasni“, pozvao je Lašet.

Pročitajte i:

Šef CDU tvrdi da ne zna ima li još takvih slučajeva.

Razotkrio ih Špigel

Međutim, evrozastupnica Zelenih Juta Paulus prozvala je samog Lašeta zbog nabavke zaštitne opreme preko modne kompanije Van Lak. Lašet je premijer pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, koja je naručila robu od Van Laka, za koju se ispostavilo da je nekvalitetna. Posao je sklopljen na inicijativu Lašetovog sina koji posluje s Van Lakom. Na pitanje hoće li afera političara CDU-CSU oko nabavke maski koristiti socijaldemokratima uoči lokalnih izbora koji se ovaj vikend održavaju u Porajnju-Falačkoj, SPD-ova premijerka te savezne pokrajine Malu Drejer odgovorila je da od toga neće profitirati nijedan političar, piše Jutarnji list.

„To je naštetilo kompletnoj politici“, ocenila je. Izbori su krajem nedelje i u Biden-Vurtembergu, a na jesen su novi izbori za Bundestag.

„Mislim da nije reč o pojedinačnim slučajevima, takavih slučajeva ima u uniji (CDU-CSU) već više godina“, poručila je Janin Visler, novoizabrana potpredsednica Levice.

Podsetila je na dugu tradiciju crnih fondova, lobiranja i korupcije u uniji. Koalicija CDU-CSU najavila je novi kodeks ponašanja za zastupnike u Bundestagu, kojim bi se definisalo šta sve smeju da rade mimo zastupničkog posla, ali kritičari smatraju da to nije dovoljno.

Foto:FoNet/EU

„Politika mora delovati u interesu šire javnosti i ne sme biti pod uticajem interesa biznisa, od kojih zastupnici zarađuju dobar novac, kao što je bilo u poslu s maskama“, poručuje Janin Visler.

Istraživački novinari nedeljnika Špigel prošle nedelje objavili su priču o 34-godišnjem Nikolasu Lobelu, zastupniku CDU u Bundestagu iz 2017. godine, koji se paralelno bavio poslom savetnika za nekretnine.

„Oduvek me je zanimala prava ravnoteža između biznisa i politike“, izjavio je jednom.

Lobel je 24. aprila 2020. poslao mejl jednoj firmi u zdravstvenom sektoru nudeći posredovanje u nabavci maski, u trenutku velike nestašice. Rekao je kako može osigurati isporuku maski iz Kine pouzdano i brzo putem firme Brikon Tehnolodži GmbH sa sedištem u Vurmlingenu.

Iznos od 250.000 evra

Pre toga je Državno tužilaštvo u Minhenu objavilo da sumnjiči zastupnika i potpredsednika bavarskog CSU Georga Nusleina da je uzeo 660.000 evra provizije za poslove s maskama u više saveznih pokrajina. Istražitelji su pretražili 13 lokacija, između ostalog i Nusleinovu kancelariju u Bundestagu. Sada se spominje iznos od 250.000 evra.

Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

U prvom kvartalu pandemije, kad je vladala velika nestašica maski, Ministarstvo zdravlja potpisalo je ugovore „teške“ šest milijardi evra. Špigel je objavio da su istraživali dvadesetak zastupnika koji su se petljali u posao s maskama. Problem je nastao kad je Ministarstvo predvođeno Jensom Španom (CDU) objavilo da svakom uvozniku od minimalno 25.000 komada FFP2 maski ponudi cenu od 4,5 evra po masci.

To je mnogo više nego u normalnim uslovima, pa je ponuda privukla brojne biznismene i mešetare iz Nemačke i inostranstva. Međutim niz tih dogovora završio je na sudu jer su maske bile neispravne, ili su prekasno stigle. U februaru su se vodila 62 takva sudska procesa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar