Muljatori trljaju šake: Milionske prevare sa korona maskama

Svet 10. mar. 202110:12
Podeli:
Foto: Shutterstock

Muvatora i hohštaplera ima svuda, a da ni zapadne, imućne zemlje gde se koliko-toliko poštuju pravo i zakoni nisu imune, pokazali su nedavni primeri iz Austrije i Nemačke, gde su visoki zvaničnici masno profitirali od poslova nabavke zaštitnih maski na početku pandemije koronavirusa.

Pročitajte još:

Nemački poslanik Hrišćano-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, podneo je ostavku pod pritiskom stranačkih kolega, posle otkrića da je njegova kompanija profitirala od poslova nabavke maski na početku pandemije.

Nikolas Loebel ranije je najavio da će podneti ostavku u avgustu, malo pre nemačkih nacionalnih izbora, ali se suočio sa stalnim kritikama stranačkih kolega plašeći se reakcije birača na izborima koji će ovog vikenda biti održani u dva regiona.

Njegovom stranačkom kolegi Georgu Nuslainu je prethodno ukinut poslanički imunitet jer se našao pod krivičnom istragom zbog posredovanja u nabavkama maski.

Nemački nedeljnik Špigel je preneo da je skoro 20 poslanika bilo uključeno u slične poslove, mada nije naveo da li su imali bilo kakvu finansijsku dobit.

Guverner savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija Armin Lašet, mogući naslednik Angele Merkel na mestu kancelara u septembru, pozvao je poslanike koji su pokušali da profitiraju od pandemije da odmah napuste parlament.

maske korona
Foto:BETAPHOTO/AP Photo/Rogelio V. Solis

U obližnjoj Austriji na videlo je izbila afera „Higijena Austrija“ u koju su umešani kancelar Sebastijan Kurc, njegova lična asistentkinja i direktorka premijerove kancelarije Lisa Visar, kao i njena porodica.

Šta se dogodilo? Slabo plaćeni radnici skidali su etikete „Made in PRC“ (proizvedeno u Kini) sa jeftino uvezenih FFP2 maski, čije je obavezno nošenje naredila austrijska Vlada po cenu novčane kazne, i na njih kačili etikete „Higijena Austrije“, firme Tina Visara, čija je snaja Lisa Visar, višegodišnja saradnica Sebastijana Kurca.

Insajder u firmi poslao je lokalnim medijima fotografije i detalje koji daju uvid u užasne uslove rada u „Higijeni“, sa prljavim mašinama i prostorijama u kojima su etikete zašivane na maske.

U politici i u medijima je otvaranje „Higijene“ predstavljeno euforično: savezni kancelar Sebastijan Kurc i tadašnja ministarka rada Kristin Ašbahar posetili su proizvodni pogon u blizini Beča, a pridružila im se i guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner. Firma je, osim PR-a, dobila i finansijsku podršku za kupovinu četiri mašine za proizvodnju maski.

Foto:REUTERS/Jeenah Moon

Iz sveta i regiona čitajte:

“Uz radnike na crno ne smemo zaboraviti da se ovde radi o teškoj preduzetničkoj prevari, a kazna može biti i do 5 godina zatvora. S obzirom da je visoka tržišna cena opravdavana time da su maske iz domaće proizvodnje, ovde je reč o prevari sa namerom. No, tamo je takođe na jeftinim mašinama radilo puno ljudi, na to još i na crno i to u nehigijenskim uslovima”, komentarisao je za 24sata.hr austrijski novinar David Herman pitajući se šta će se sve dešavati sa vakcinama, ako se ovo događa sa maskama.

Herman je naglasio kako je Vlada želela da uvede standard nošenja FFP2 maski jer su ljudi nosili različite maske upitne higijene i kvaliteta. Ipak, realnost je zapravo da su na kraju prisilili ljude da kupuju upravo to: kineske maske upitnog kvaliteta proizvedene u nehigijenskim uslovima.

Ako se uzme u obzir jagma za vakcinama koja vlada u Evropskoj uniji, kašnjenja i manje isporuke doza i grabež bogatih zemalja koje gomilaju zalihe i prepuštaju siromašne sudbini, Hermanovo pitanje je više nego na mestu.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar