Nije šišmiš kriv nego svinja: Nova teorija o poreklu korone

Svet 10. mar. 202113:30
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Epidemija svinjskog gripa zbog koje je u Kini poklano mnogo ovih životinja doprinela je širenju koronavirusa, jer su se ljudi okrenuli drugim izvorima mesa, pokazala je nova studija.

Pročitajte još:

Epidemija bolesti smrtonosne po svinje možda je otvorila vrata kovidu 19 i njegovom širenju na ljude, pokazala je nova analiza. Afrički svinjski grip, koji se prvi put pojavio u Kini 2018. godine, doveo je do smanjenja zaliha svinjskog mesa i naterao ljude da se okrenu alternativama.

Svinjetina je najrasprostranjenije meso u kineskoj kuhinji i ova zemlja uzgaja polovinu svetske populacije svinja, što iznosi oko 55 miliona tona svinjetine godišnje. Gledano kroz finansije, ova industrija je vredna više od 128 milijardi dolara. Epidemija svinjskog gripa proširila se po Kini u poslednjem kvartalu 2019. Bolest je neizlečiva i jedini „lek“ je ubijanje zaražene životinje.

Dramatičan pad zaliha svinjetine doveo je do skoka cena ovog mesa i samim tim povećane potražnje drugih vrsta mesa, uključujući divlje životinje, što je pak povećalo šanse da se virus korone proširi sa životinja na ljude, smatraju kineski i britanski naučnici.

„Ako divljač uđe u ljudski lanac ishrane bilo kroz lov ili preko pijaca,  i ako se taj promet poveća, time se povećava i mogućnost kontakata“, naveo je autor studije Dejvid Robertson, profesor bioinformatike na Univerzitetu Glazgov. „Na taj način se samo povećava mogućnost da virus SARS CoV-2 pređe na ljude“, dodao je on.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Da bi se izbegla nova pandemija virusa koji sa životinja prelazi na ljude, potrebno je otkriti kako je došlo do pandemije korone.

Stručnjaci, uključujući i eksperte Svetske zdravstvene organizacije, i dalje nemaju konačan odgovor na ovo pitanje ali je sumnja pala na šišmiše budući da su prvi slučajevi korone registrovani u Vuhanu, među prodavcima i redovnim mušterijama pijace Huanan gde se prodaju morski plodovi ali i žive životinje, uključujući i šišmiše.

Nova analiza, međutim, navodi da je moguće da su svinje a ne slepi miševi razlog širenja kovida 19 sa životinja na ljude. Autori studije, međutim, naglašavaju da je ova ideja i dalje samo hipoteza i da je potrebno još ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je ispravna.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar