MAPA Gde sve možemo da putujemo s kineskom vakcinom

Svet 15. mar. 202119:59 > 20:22
Podeli:
MAPA Slađana Đermanović

Iz Evropske unije je tokom vikenda stigao hladan tuš - takozvani kovid pasoši u EU će se priznavati samo ako se odnosi na vakcinisane cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove, što znači da se ne priznaju ruska i kineska vakcina, kojom je veliki broj građana Srbije vakcinisan. Uprkos tome što kineska vakcina nije odobrena, Peking je pokrenuo izuzetno uspešnu kampanju "vakcina diplomatije" zahvaljujući kojoj je više od 45 zemalja i teritorija dobilo njihovu vakcinu, što znači da se tamo može putovati.

Pročitajte još:

Vest da će u zemlje Evropske unije moći da putuju samo oni koji su vakcinisani Fajerovom, AstraZenekinom (koja je sad zabranjena u bar trećini zemalja EU) ili Moderninom i vakcinom Džonson i Džonson, ili koji imaju negativan PCR test po ceni od 9000 dinara šokirala je mnoge koji se sada pitaju gde će tokom leta moći da otputuju.

Neke reči utehe stigle su od Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), koji smatra da ovaj predlog neće proći, iz više razloga.

“Mislim da takav predlog nije realan i da neće proći. Ovakva odluka uopšte ne ide na ruku zemljama EU. Ako se odreknu građana koji dolaze iz ostalih evropskih zemalja u kojima su odobrene ruska i kineska vakcina, poput Srbije, odriču se ogromnog tržišta. Inače situacija sa koronavirusom, vakcinama, a sad i takozvanim kovid-pasošima, prešla je delimično iz zdravstvenog u politički milje i to je jasno, ali ekonomija i dalje mnogo trpi, i bio bi veliki rizik stopirati normalan turizam i tokom predstojeće letnje sezone”, rekao je za Nova.rs Seničić.

Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će se, baš u inat predlogu EU, on vakcinisati kineskom vakcinom.

“Vakcinisaću se kineskom vakcinom. Trebalo je da to bude za desetak dana, ali ću sada to ubrzati čim stignem”, rekao je Vučić. “Neka se građani Srbije ne brinu. Trebalo bi da putuju bez ikakvih problema”, dodao je on.

Koje zemlje su vakcinisane „kinezom“

Peking demantuje da sprovodi kampanju „vakcina diplomatije“ i navode da su vakcine „opšte globalno dobro“.

„Kini dobro ide pa moramo da pomognemo drugim zemljama“, rekao je Vang Huijao, predsedavajući pekinškog Centra za Kinu i globalizaciju.

Kina, koja je svoju ogromnu populaciju logično vakcinisala svojim vakcinama, okrenula se sad siromašnim i zemljama sa nižim prihodima koje su mahom ostavljene da se same snađu u nabavci vakcina koje su bogate evropske zemlje uveliko nagomilale.

Kovaks program Svetske zdravstvene organizacije čiji je cilj ravnomerna distribucija vakcina siromašnim zemljama je zakazao, a ni sama Evropska unija se nije proslavila sa vakcinacijom – broj vakcinisanih je mnogo manji od očekivanog.

Uprkos tome, zalihe Fajzerove ili Modernine vakcine su stvorene, zbog čega su se i neke zemlje evropske zemlje poput Mađarske, Belorusije i Ukrajine odluči na Sinofarmovu i Sinovakovu vakcinu.

U Evropi, kineska vakcina se primenjuje u Mađarskoj (premijer Viktor Orban se vakcinisao baš ovom vakcinom), Crnoj Gori, Belorusiji, Ukrajini, Turskoj.

Bogate zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana ili Bahreina takođe su se odlučile za kinesku vakcinu.

Cela jugoistočna Azija vakcinisana je kineskim cepivom, kao i najveći deo Latinske Amerike. U Africi, kineska vakcina je u upotrebi u Egiptu, Alžiru, Maroku…

Iz sveta i regiona čitajte:

Sve ukupno, više od 45 zemalja i teritorija odlućilo se za kinesku vakcinu ili zato što im je uskraćen pristup odobrenim vakcinama ili zato što ih nemaju dovoljno.

Kineska vakcina, koja se čuva u standardnom frižideru i zapravo je ubijeni virus korone, privlačna je zemljama sa toplim klimama koje bi imale logističkih problema da čuvaju Fajzerovu ili Moderninu vakcinu koja mora da se skladišti na ultraniskim temperaturama. Prema preliminarnim rezultatima testova u zemljama gde se primenjuje, kineska vakcina je efikasna između 70 i 90 procenata, ali zvaničnih rezultata nema.

Zvaničnici EU trebalo bi u sredu da donesu odluku o kovid pasošima, koji već neko vreme izazivaju kontroverze i reakcije, a do tada onima koji su se vakcinisali kineskom vakcinom ostaje da čekaju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar