Korona u brojkama: Gde je najviše zaraženih i umrlih? MAPA

Svet 08. okt. 202123:05
Podeli:
Kosovo koronavirus
Koronavirus Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Virus kovid-19 i dalje se širi svetom, sa oko 235 miliona potvrđenih slučajeva i više od 4,8 miliona smrtnih slučajeva u skoro 200 država. U SAD-u, Indiji i Brazilu zabeležen je najveći broj potvrđenih slučajeva, a slede ih Velika Britanija, Rusija i Turska.

PROČITAJTE JOŠ:

Od ukupno 196 država i teritorija na kojima se vrši vakcinacija, najveći broj doza dale su sve najmnogoljudnije zemlje na svetu. Kina i Indija do sada su dale ukupno 2,2 milijarde, odnosno 906 miliona doza. SAD je na trećem mestu sa više od 395 miliona doza. Većina država daje prioritet starijima od 60 godina, zdravstvenim radnicima i ljudima koji imaju slab ili ugrožen imunitet.

Neke zemlje su obezbedile više doza vakcina nego što je potrebno njihovom stanovništvu, dok se druge zemlje sa nižim prihodima oslanjaju na globalni plan poznat kao Kovaks, koji nastoji da obezbedi da svi u svetu imaju pristup vakcini.

Gde je najviše zaraženih,a gde najviše umrlih?

Kada je reč o broju zaraženih kovidom-19, svetka mapa izgleda ovako:

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kada je reč o broju preminulih od korona virusa, mapa sveta je malo drugačija.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kakva je korona slika po regionima?

Azija

Azija, koja je bila središte početne pandemije koronavirusa koja se početkom 2020. godine iz Vuhana u Kini poširila, poslednjih nedelja beleži pad slučajeva. U Singapuru je međutim, zabeležen nagli porast dnevnih slučajeva. U Indiji, gde je nedavno opao broj novih dnevnih slučajeva, zvanični broj umrlih je više od 448.000, a zabeležno je više od 33 miliona slučajeva – odmah iza SAD-a.

Latinska Amerika

U Latinskoj Americi, Brazil je zabeležio više od 21 miliona slučajeva i skoro 600.000 smrtnih slučajeva, što je drugi najveći zvanični broj smrtnih slučajeva u svetu. U Meksiku je zabeležen četvrti najveći broj smrtnih slučajeva u svetu, sa više od 277.000, a nakon još jednog porasta slučajeva, broj ponovo počinje da opada. U Peruu je umrlo skoro 200.000 ljudi, što je najveći broj umlih prema veličini populacije – oko 600 smrtnih slučajeva na svakih 100.000 ljudi.

Evropa

Nekoliko evropskih zemalja nedavno je zabeležilo porast broja slučajeva izazvanih Delta varijantom virusa, uključujući i Veliku Britaniju, Rusiju i Rumuniju. U Velikoj Britaniji, visok nivo vakcinacije značajno je smanjio broj hospitalizacija i smrti.

Svedska koronavirus
Koronavirus u Švedskoj Foto:EPA-EFE/Jessica Gow

Severna Amerika

SAD su zabeležile više od 43 miliona slučajeva i oko 700.000 preminulih od korone – što su najveće brojke na svetu. Stopa smrtnosti u Kanadi je daleko niža nego u SAD-u, ali se trenutno beleži porast broja zaraženih na dnevnom nivou.

Bliski istok

Nekoliko zemalja na Bliskom istoku imalo je ozbiljna izbijanja koronavirusa. Zvaničan broj preminulih u Iranu, najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, prešao je 120.000, ali broj zaraženih sada pada. Izrael je uveo izuzetno uspešan program vakcinacije, a broj slučajeva sada opada.

Afrika

U Africi je zabeležno više od osam miliona slučajeva zaraženih i oko 200.000 preminulih od koronavirusa – ali pravi obim pandemije u mnogim afričkim zemljama nije poznat jer su stope testiranja niske. Prema zvaničnim podacima, Južnoafrička Republika sa 2,9 miliona slučajeva i više od 87.000 smrtnih slučajeva, najteže je pogođena država na kontinentu.

Foto:EPA-EFE/SIPHIWE SIBEKO

Okeanija

Australija i Novi Zeland su pohvaljeni zbog svog odgovora na pandemiju, pri čemu su obe zemlje zabeležile relativno mali broj smrtnih slučajeva. Australija je najavila da će od novembra ponovo otvoriti svoju međunarodnu granicu, čime će se vratiti sloboda putovanja vakcinisanim građanima i rodbini.

Novi Zeland je u blokadi od sredine avgusta, iako beleži oko 20 slučajevo dnevno.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar