Korona u BiH profesionalna bolest, obolelima puna plata

Svet 11. Dec. 202021:04
Share:
Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

S ciljem veće zaštite zdravstvenih radnika zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uvrstio je COVID-19 na listu profesionalnih bolesti. Ova odluka značajno poboljšava prava radnika, budući da se profesionalne bolesti tretiraju na takav način da radnik ima pravo na stopostotnu platu.

Prof. dr. Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla, jedan je od 512 zdravstvenih radnika s područja Tuzlanskog kantona koji je oboleo od COVID-a 19. Poput svojih kolega od početka je na prvoj linije odbrane, a bio je i deo tima tuzlanskog UKC-a koji je pomagao kolegama u Novom Pazaru u borbi s koronavirusom.

Rifatbegović smatra da je uvrštavanje COVID-a 19 na listu profesionalnih bolesti veoma važno jer je veliki broj zdravstvenih radnika izložen stalnoj mogućnosti za infekciju virusom COVID 19.

“Ja sam imao COVID-19 pre otprilike četiri meseca. Imao sam srednje tešku formu. Klinička slika mi je bila sa simptomatologijom dosta zahtevna, s tim da sam imao tu sreću da nisam imao težih respiratornih problema i to je sigurno omogućilo da moj oporavak bude nešto brži”, rekao je prof.dr. Rifatbegović.

Predsednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijad Latifović kazao je da je ova odluka bila temeljni zahtev Sindikata. Ova odluka značajno poboljšava prava radnika iz radnog odnosa, budući da se profesionalne bolesti tretiraju na takav način da radnik ima pravo na stopostotnu platu.

“U tom pravilniku nije napravljena diskriminacija da su napisani samo zdravstveni radnici, nego je napisano da je COVID-19 profesionalna bolest. To u suštini podrazumeva da svi zaposleni koji zbog svoje prirode posla budu zaraženi COVID-om 19 imaju pravu na 100 posto platu”, rekao je Latifović.

Nakon objave u Službenim novinama ova odluka će biti implementirana u svim kantonima u Federaciji BiH.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment