Korona treći uzrok smrti u Hrvatskoj, sahrane i vikendom

Svet 05. dec. 202019:19 > 19:37
Podeli:
Foto: EPA PHOTO /ANTONIO BAT (ELECTRONIC IMAGE)

Zagrebačka gradska groblja zabeležila su rast broja sahrana od gotovo 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Samo u novembru ove godine od Kovida-19 je, prema podacima Nacionalnog štaba, preminulo 746 osoba pa je koronavirus u tom mesecu postao treći vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Prema podacima HZJZ-a objavljenim u Izveštaju o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2019. godini, prošle godine su u Hrvatskoj glavni uzrok smrti bile kardiovaskularne bolesti, od kojih je mesečno prosečno umiralo 1835 ljudi. Na drugom mestu je karcinom, od koga su mesečno prosečno preminule 1143 osobe. 

Tokom novembra Kovid-19 je bio treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Prema nekim neslužbenim informacijama prošli je mesec od Kovida-19 navodno umrlo više ljudi nego od karcinoma, čime je korona izbila na drugo mesto uzroka smrtnosti u Hrvatskoj.

Ove podatke potvrđuju i izveštaji sa groblja. Zagrebačka gradska groblja zabeležila su porast broja ispraćaja od gotovo 30 posto u odnosu na isti period prošle godine.

„S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, bili smo primorani da uvedemo dodatne termine za sahrane na groblju Mirogoj i Miroševac jer su svi redovni termini popunjeni pa smo uveli vanredne termine i subotama“, rekli su iz Uprave ZGH.

U Osijeku je obavljeno čak 68 posto više pogreba prošli mesec, u odnosu na isti mesec prošle godine. U novembru prošle godine, naime, na području Osijeka pokopano je 99 osoba, a prošli mesec čak 166. Hrvoje Ostrički, direktor gradskog komunalnog preduzeća Ukop kaže da je razlog tog velikog povećanja koronavirus.

„Od 166 preminulih u novembru, njih čak 75 vode se kao osobe koje su preminule zbog Kovida-19, što je 45 posto od ukupnog broja preminulih, odnosno pokopanih na našim grobljima tokom prošlog meseca“, rekao je Ostrički.

Ovakva situacija dovela je i do toga da se na pogrebe u proseku čeka tri dana, koliko je potrebno da se u nekom razumnom roku pripremi sve za sahranu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar