Da li je korona bila prisutna u SAD u decembru 2019. godine

Svet 16. jun. 202109:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najmanje sedam ljudi u pet americkih država zaraženo je korona virusom nedeljama pre nego što su te države prijavile svoje prve slučajeve, pokazalo je veliko novo vladino istraživanje, ukazujući na prisustvo virusa u zemlji već u decembru 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Učesnici istraživanja koji su prijavili antitela protiv SARS-CoV-2 verovatno su bili izloženi virusu najmanje nekoliko nedelja pre nego što je uzet njihov uzorak jer se antitela pojavljuju tek posle oko dve nedelje od infekcije, rekli su istraživači, preneo je Rojters.

Uzorci su stigli iz Ilinoisa, Masačusetsa, Misisipija, Pensilvanije i Viskonsina i bili su deo studije koja je pokrivala više od 24.000 uzoraka uzetih za istraživački program Nacionalnog instituta za zdravlje između 2. januara i 18. marta 2020.godine.

Od sedam uzoraka tri su bila iz Ilinoisa, gde je prvi potvrđeni slučaj korona virusa prijavljen 24. januara, dok su preostale četiri države imale po jedan slučaj.

Uzorci učesnika u Ilinoisu prikupljeni su 7. januara, a iz Masačusetsa 8. januara.

Podaci sugerišu da je virus bio prisutan u americkim državama daleko pre nego što su se pojavila žarišta i područja koja su smatrana ulaznim tačkama virusa u zemlju, navodi se u studiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar