Korona i strah od zaraze obaraju natalitet: Sve manje beba

Podeli:
Foto: Shutterstock

Od početka pandemije sve je više žena u Sjedinjanim Američkim Državama koje ne žele da imaju decu ili planiraju da imaju jedno dete, ali što kasnije, samo iz straha od zaraze koronavirusom, ali i od globalne krize, pokazuju rezultati istraživanja Instituta „Guttmacher“.

Međutim, žene takođe imaju i veće poteškoće u pristupu kontracepciji. Uprkos nekim ranim prognozama da će se ove godine u SAD-u desiti bejbi bum, mnoge američke žene sada žele da odlože trudnoću i da imaju manje dece zbog pandemije koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje Instituta Guttmacher, koje se bavi pitanjima ljudske reprodukcije, piše Gardijan.

Ipak, da li će imati pristup uslugama reproduktivnog zdravlja koje su im potrebne da ispune te želje je drugo pitanje.

Teško do kontracepcije

Međutim isto istraživanje je navelo da žene imaju veće poteškoće u pristupu kontracepciji. Naredbe za karantinom kako bi se usporilo širenje koronavirusa, koštale su milione žena njihovih poslova, a privremeno su zatvorene i zdravstvene ustanove na koje su se oslanjale.

Foto: Shutterstock

„U relativno kratkom vremenskom periodu, korona kriza i njeni neviđeni ekonomski i socijalni uticaji već su se promenili kada su u pitanju žene i rađanje dece. Žene ne žele da zatrudne „, kaže Laura Lindberg, glavna naučnica u istraživanju sa Guttmacher Instituta.

Istraživači su sproveli onlajn istraživanje među 2.000 seksualno aktivnih žena tokom prve nedelje maja, kada je veći deo SAD-a već bio pod karantinom, odnosno svi su „boravili kod kuće“.

Foto: Shutterstock

Najteže ženama sa malim primanjima

Trećina svih Amerikanki koje su odgovorile na istraživanje, rekle su da žele da održe trudnoću ili da imaju manje dece zbog pandemije. Ipak, manje žena i one sa malim primanjima, na koje je pandemija nesrazmerno uticala, istakle su da će preispitati budućnost svoje porodice.

Pročitajte još:

„Kritično je naglasiti da rijaliti efekti Covida-19 posebno osećaju žene druge boje kože, LGBT žene i one sa nižim prihodima“, rekla je Lindberg.

„Ove grupe žena već nose teret postojećih nejednakosti. Pandemija je ove razlike samo pogoršala, odnosno pojačala.“

Jedna trećina (34%) svih žena želelo je da kasnije zatrudni ili da ima manje dece zbog pandemije. Skoro polovina Afroamerikanki (44%) i Latinoamerikanki (48%) izjavila je da žele kasnije da imaju decu zbog pandemije, kao i polovina (46%) žena koje su u istopolnoj vezi.

Foto: Shutterstock

Republikanci zabranjuju pobačaje

Skoro jednaki procenti žena prijavio je problem oko dobijanja kontracepcijskih sredstava ili probleme vezanih za seksualno i reproduktivno zdravlje zbog pandemije. Više od jedne četvrtine žena ne može da finansira kontracepciju, jer su im pilule postale preskupe.

Osam država pod vođstvom republikanaca u SAD-u pokušalo je da zabrani pobačaje, posebno tokom pandemije. Pristup abortusima je zbunjujući za žene u Teksasu od ove godine, pošto su se zagovornici reproduktivnih prava na abortus borili protiv države na sudu da dozvole da se abortusi nastave. Istovremeno, ako žene odlažu dugoročno rođenje svoje dece, to bi moglo ubrzati još jedan trend u Americi: smanjenje nataliteta.

Foto: Shutterstock

Od poslednjeg vrhunca stope nataliteta u 2007. godini, žene u svim delovima SAD-a su odlučile da imaju decu u kasnijim godinama ili da ih nemaju uopšte.

„Još smo u ranoj fazi ove krize, a njeni efekti će se samo nastaviti razvijati“, rekla je Lindberg.

„Sada su potrebne akcije za borbu protiv napada Trampove administracije na reproduktivno zdravlje i prava … i konačno postizanje preko potrebnih strukturnih promena u našem zdravstvenom sistemu kako bi se osiguralo da svi mogu dobiti potrebnu negu tokom ove pandemije i u budućnosti.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar