Korona i ekonomska kriza smanjuju Trampu šansu za reizbor

Svet 18. apr. 202020:02
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Al Drago / POOL

 Američki profesor i politički analitičar Alen Lihtman rekao je da su epidemija korona virusa i njom indukovana ekonomska kriza umanjile šanse američkog predsednika Donalda Trampa da dobije drugi mandat.

„Sa sigurnošću mogu da kažem da pandemija korona virusa i ekonomske poteškoće njegov reizbor čine manje verovatnim. Iako još iščekujem kako će se stvari razviti pre svoje konačne procene. Okolnosti su po Donalda Trampa izgledale mnogo bolje do pre nekoliko meseci, nego što je trenutno stanje“, naveo je Lihtman.

Govoreći za Glas Amerike, Lihtman, analitičar koji je pogodio ishod svih predsedničkih izbora od 1984. godine, rekao je da veruje da će izbori biti održani 3. novembra ako ne bude pandemije.

„Ukoliko pandemija ne bude besnela u novembru – neće biti razloga sa odlaganje ili otkazivanje predsedničkih izbora. Ali, nikada ne možete sa sigurnošću znati šta bi mogao učiniti Donald Tramp. On nije pokazivao razumevanje za zakone ili uvažavanje Ustava. Zainteresovan je samo za sebe samog“, kaže Lihtman.

On je ipak naveo da bi Tramp, ako proceni da će izgubiti, mogao da proglasi vanredno stanje i tako odloži izbore.

Lihtman je rekao i da ne bi previše verovao istraživanjima koja prednost daju kandidatu demokrata Džou Bajdenu jer je prerano za to.

„Ukoliko pandemija bude uskoro okončana i usledi brzi oporavak ekonomije, pre novembra, u skladu sa obećanjima Donalda Trampa – on bi imao odlične šanse za pobedu. Medjutim, ako se pandemija nastavi, ukoliko bude otežano snadbevanje hranom, ukoliko se dogode socijalni nemiri, privredu pogodi duboka recesija – onda njegov reizbor dolazi pod znak pitanja. Ne znamo kako će se situacija razviti i zbog toga još nemam konačno predvidjanje ishoda izbora“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, iako će izbori najvećim delom biti izjašnjavanje o Trampovom upravljanju državom, Bajden bi dobrim izborom potpredsednika mogao steći prednost.

„Bajden je u kasnim 70-tim, postoje pitanja u vezi sa njegovim zdravljem koja su logična za starosnu dob u kojoj se nalazi. Zato je, po mom mišljenju, presudno da za potpredsednicu izabere mladju, dinamičnu ženu, po mogućstvu progresivnih shvatanja. U redovnim okolnostima ovo i nije toliko važno. Medjutim, s obzirom na to koliko je trenutna situacija specifična, to bi mogao biti veliki podstrek za ne toliko inspirativnog kandidata poput Bajdena“, naveo je Lihtman.

Tramp je u četvrtak izneo plan za nastavak ekonomskih aktivnosti i rekao da će guverneri saveznih država odlučivati o trenutku kada će otvoriti ekonomiju.
Foto

Komentari

Vaš komentar