Korona divlja: Brazilu nedostaje lekova i kiseonika

Svet 16. apr. 202109:37
Podeli:
Brazil koronavirus
Korona u Brazilu Foto:EPA-EFE/Marcelo Oliveira

U Brazilskim je bolnicama juče ponestalo lekova potrebnih za sediranje pacijenata sa kovidom-19 pa vlada hitno pokušava da uveze zalihe iz drugih zemalja, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar zdravstva Marcelo Kjueiroga izjavio je kako o hitnom osiguranju lekova razgovaraju sa Španijom i drugim zemljama. Dodao je i kako se bolnice bore da dobiju dovoljne količine kiseonika.

Zbog stanja širom Brazila, jedne od najteže pogođenih zemalja pandemijom kovida-19, pod sve je većim međunarodnim pritiskom brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

Drugi po broju smrtnih slučajeva

Humanitarno udruženje Lekari bez granica ocenila je kako je „neuspeli odgovor“ Brazila na pandemiju doveo do hiljada smrtnih slučajeva koje je bilo moguće izbeći te do humanitarne katastrofe koja bi se još mogla pogoršati.

Brazil je dosad zabeležio ukupno 361.884 smrtnih slučajeva od koronavirusa, samo SAD ima više, a ukupno je potvrđeno gotovo 13.7 miliona potvrđenih slučajeva bolesti.

Trenutno više Brazilaca svakodnevno umire od virusa nego bilo gde drugde na svetu, a ta najveća država Južne Amerike u četvrtak je izvestila o još 3560 smrtnih slučajeva.

Predsednik Bolsonaro se protivio karantinu te održavao masovne događaje na kojima se često nisu nosile masku a tek je nedavno prihvatio vakcine kao moguće rešenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar