„Korist od vakcine veća je od mogućih rizika“

Svet 05. apr. 202111:02
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

U Podgorici se od početka procesa imunizacije vakcinisalo 11.500 osoba, 1.400 je primilo drugu dozu, a odziv je dobar i među medicinskim radnicima, prosvetarima i novinarima, kazala je doktorka Doma zdravlja Slađana Račić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je kazala Račić u Jutarnjem programu RTCG, sve vakcine su odobrene od međunarodnih agencija za lekove i Svetske zdravstvene organizacije, pa i AstraZeneka, i da su istraživanja do sada pokazala da u broju onih kod kojih se pojavila trobmoza nakon vakcinacije i onih koji nisu vakcinisani, nema velike razlike.

„Istraživanja su u toku i dalje je stav svih da je korist od vakcine veća od mogućih rizika“, naglasila je Račić.

Vakcinacija se, kako je dodala, obavlja na nekoliko punktova, i za sad bez problema i većih čekanja.

„Medicinskih radnika iz Doma zdravlja vekcinisano je 780, a to je oko 50 odsto, prosvetnih radnika oko 600, a novinara oko 200“, kazala je Račić.

Ona je dodala da Dom zdravlja ima oko 3.500 AstraZeneke vakcine, i da dinamika isporuke prati potrebe, pa očekuju nove doze uskoro.

„Imamo doze Sputnjik vakcine za revakcinaciju, a od 8. aprila očekujemo da počne i imunizacija sa Sinofarm vakcinama“, kazal je Račić.

Kako je istakla do sada se za vakcinaciju prijavilo oko 84.000 građana, a 24.000 je vakcinisanih.

„Od 1. aprila na dnevnom nivou se vakciniše oko 100 ljudi koji su se amoinicijativo prijavili. Od prošle sedmice je krenula i vakcinacija sa osobe starije od 65 godina, i do sada se vakcinisalo oko 6.000 ljudi. Jako je bitno da svi stariji od 60 godina se prijave za vakcinaciju jer su u većem riziku od posledica i eventaulno smtri od virusa“, naglasila je Račić.

Ona je istakla da nema gužve na punktovima za vakcinaciju i da se posao organizuje dobro, pa građani ne čekaju najviše 15 minuta do pola sata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar