Konzul Srbije: U stampedu u Izraelu nema srpskih državljana

Svet 30. apr. 202116:49
Podeli:
Izrael stampedo nesreća
Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je, prema poslednjim informacijama, broj žrtava u stampedu na verskom obredu u mestu Maunt Meron porastao na 45, i da među žrtvama nema srpskih državljana.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikolić je rekao da među stradalima ima i dece, kako je nagovestio državni sekretar izraelskog ministarstva zdravlja Šezdri Levi.

„Objavljena su imena stradalih, a broj poginulih je, na žalost, porastao na 45. Premijer Benjamin Netanjahu je obećao temeljnu istragu, naglasivši da je policija sprečila čak i veću tragediju“, izjavio je Nikolić za „Radio Beograd 1“.

Dodao je da među ultra religioznom populacijom, inače, nema puno srpskih državljana, ali dodaje da se za svaki slučaj, „sve proverava temeljno i detaljno“.

Počasni konzul Aleksandar Nikolić kaže da je ovo jedna od najtežih tragedija u istoriji Izraela, kada se izuzmu one prouzrokovane terorističkim ili ratnim dejstvima.

Navodi da je komandant policijskih snaga za severni distrikt Šimon Lavi preuzeo punu odgovornost i da je svima već potpuno jasno da interna istraga ovog puta neće biti dovoljna, kao ni ona Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

„Ono što se iskristalisalo za sada je da su za nesreću odgovorne niske, gvozdene barijere koje je postavila policija kako bi kanalisala prohod hodočasnika“, rekao je Nikolić.
Inače, tragediju je, prema njegovim rečima, izazvalo klizanje hodočasnika, kako na stepenicama tako i na nagibu kod ulaza u hodočasno mesto.

„U tom uskom nagibu hodočasnici su bili sprečeni pregradama da se spasu od pada, kao i provizornim zidom koji ih je delio od planinskog ponora“, rekao je Nikolić, preneo je Tanjug.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar