Konzervativcima najviše glasova na izborima u Francuskoj

Svet 20. jun. 202121:56
Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Konzervativna degolistička stranka Republikanci ostvarila je najbolje rezultate na današnjim regionalnim izborima u Francuskoj, dok je krajnje desni Nacionalni fron Marin Le Pen ostvario slabije rezultate od očekivanih, pokazuju projekcije agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Tri agencije su procenile da su Republikanci dobili izmedju 26 i 28 odsto glasova, a da su iza njih stranka Le Pen, Socijalistička partija sa saveznicima, Zeleni i, na petom mestu, partija Republika u pokretu predesednika države Emanuela Makrona.

Regionalne izbore, na kojima se stranke nadmeću u lokalnim pitanjima, mnogi vide kao ključni test uoči predsedničkih naredne godine.

Ankete su predvidjale loš rezultat Makronove stranke, kojoj nedostaje snažna baza birača na lokalu, a na ishod je uticalo i nezadovoljstvo gradjana načinom na koji je vlada upravljala krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Stranke koje osvoje više od deset odsto glasova idu u drugi krug, zakazan za 27. jun.

Ključno pitanje pred drugi krug biće da li su birači i dalje ujedinjeni u nastojanju da spreče dolazak Le Pen na vlast, kao što su bili u ranijim izbornim ciklusima.

Današnji prvi krug regionalnih izbora obeležila je izrazito niska izlaznost, manja od 34 odsto.

Francuzi su danas birali vlast u 13 regiona u zemlji i u dve prekomorske teritorije. U njihovoj nadležnosti su uglavnom lokalna pitanja, poput saobraćaja, škola i infrastrukture.

Političari, medjutim, koriste te izbore kao priliku da pridobiju pristalice za predsedničke izbore u aprilu 2022. godine, na kojima se očekuje dominacija Le Pen i Makrona.

Zato ne treba da čudi što su u kampanji dominantna bila bezbednosna i ekonomska pitanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar