„Kontramitinge protiv svog naroda pravio Milošević, pa Milo“

Svet 01. sep. 202015:33 > 16:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Posle poziva opozicije građanima Crne Gore da ostanu kod kuće i mimo ulica slave izbornu pobedu, pristalice Demokratske partije socijalista (DPS) pozvane su na skup koji je planiran 6. septembra na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Opozicija je i danas pozvala svoje pristalice da ostanu kod kuće posle sinoćnih sukoba pristalica DPS-a i opozicionih koalicija, u kom su letele i kamenice. Na zvaničnim nalozima Demokratske partije socijalista, u međuvremenu, objavljeni su pozivi na okupljanje uz poruku „Pokažimo da nas ima mnogo“.

Portparol DPS-a saopštio je potom da ova stranka nije organizator skupa koji je planiran za nedelju u 19 časova i da su organizatori „određene patriotske organizacije koje ni na koji način nisu povezane sa DPS-om“. Ipak, pozivi su objavljeni na nekoliko zvaničnih kanala stranke pod parolom „Crna Gora te zove, nemaš izgovor“. Analitičari sa kojima je Nova.rs razgovarala smatraju da bi okupljanje – ukoliko do njega dođe – svejedno moglo da izazove nove tenzije.

Pročitaj i:

Kontramitinge protiv svog naroda organizovao je Slobodan Milošević devedesetih i Milo Đukanović danas, istakao je Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

„Najavom okupljanja za 6. septembar Đukanović potvrđuje da su on i DPS danas najveći protivnici Crne Gore, demokratije u Crnoj Gori i mira u Crnoj Gori“, naveo je Pavićević. „Umesto mitingašenja i podizanja tenzija čojski bi i crnogorski bilo priznati poraz na izborima i čestitati pobednicima. Mir je najveća vrednost i zato pozivam Upravu policije da ne dozvoli okupljanje koje su Milo Đukanović i DPS najavili za 6. septembar.“

? Nema izgovora!? Pokažimo da nas ima mnogo! ?? CRNA GORA PRIJE SVEGA ??

Posted by Savjet mladih Demokratske partije socijalista Crne Gore on Уторак, 01. септембар 2020.

Povodom poziva na okupljanje na Trgu nezavisnosti u Podgorici, Kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov kaže da ne veruje da je to zvaničan stav DPS-a.

„Ne verujem da je neko spreman na takav scenario. Takvo okupljanje bi bilo mimo pameti, ne vidim motiv za to“, kaže Popov za Nova.rs.

Objašnjava da bi u ovom slučaju normalno bilo sve što je deo demokratske procedure.

„Ukoliko su validni razultati koje je objavila Izborna komisija u tom slučaju se morati poštovati izborna volja građana, ma kakva ona bila. Ili ako se potkrala neka greška, onda se to konstatuje i rešava kroz procedure“, objašnjva Popov.

Podseća da je Đukanović nakon izbora izjavio da će oni poštovati izbornu volju građana.

„Kad je opozicija u pitanju, ukoliko misli da je izborna prevara u pitanju i da su naštimovani rezultati, ili ukoliko DPS smatra da su bile neke nepravilnosti, a to neće da prizna zvanično telo, onda je način da se ide na proteste. Ali niko nije nagovestio da tako nešto postoji, ni sa jedne ni sa druge strane, ne vidim razlog šta bi bio motiv i razlog okupljanja“, tvrdi Popov.

Na pitanje da li bi i ovaj poziv mogao da napravi probleme, bez obzira na to ko ga je uputio, odgovara potvrdno.

“DPS bi onda morao da se energičnije ogradi od toga. Mislim da je način da blokira celu priču”, poručuje Popov.

Pročitaj i:

Predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić smatra da bi svi u Crnoj Gori trebalo da se uzdrže od organizovanja velikih skupova, ali DPS ima pravo da okupi svoje pristalice ukoliko to smatra potrebnim i prikladnim.

„Nadam se da će to okupljanje biti mirno i da će crnogorske institucije uspeti da u ovim danima u kojima ima puno strasti održavaju red i mir“, navela je Tadić za Nova.rs. „Oni imaju pravo da iskažu svoja osećanja posle ovog istorijskog događaja, ali je važno da okupljana budu mirna.“

Ona smatra da je crnogorska opozicija pametno postupila kada je pozvala svoje pristalice da ostanu kod kuće i uzdrže se slavlja na ulicama, naročito nakon incidenata koji su se dogodili juče.

„Crnoj Gori ne trebaju incidenti“, navela je Tadić. „Ne treba ni da pobednici previše slave, ni da previše kukaju poraženi. U svakoj normalnoj zemlji je promena vlasti normalna stvar. Opozicioni lideri su pametno postupili kada su pozvali svoje pristalice da budu mirni i čekaju, a nadam se da se lideri u međuvremenu dogovaraju i sklapaju platformu.“

Na pitanje da li će pristalice opozicije poslušati opozicione lidere i ostati kod kuće ukoliko se pristalice DPS-a ipak budu okupile na ulicama, Tadić odgovara da veruje da hoće i da bi bilo nesmotreno da izađu na ulice.

O paralelama sa 5. oktobrom i Miloševićem Tadić kaže da se ne može rušiti vlast koja još uvek nije formalno ni uspostavljena, a i da u krajnjoj instanci međunarodna zajednica to u svakom slučaju ne bi aminovala.

„Ovde bi na takav način jedino mogao da se ruši Đukanović, ali on je već srušen“, ističe Tadić. „Srećom, nama nije bio potreban 5. oktobar, građani su na izborima rekli šta misle o toj vlasti. A ako Đukanović ovo organizuje da bi na silu zadržao vlast – mada sumnjam da je toliko politički kratkovid – biće to vrlo pogrešan potez.“