Kontingent ODKB počinje povlačenje iz Kazahstana 13. januara

Svet 12. jan. 202218:17
Podeli:
Kazahstan vojska
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Organizovano povlačenje mirovnog kontingenta ODKB iz Kazahstana počeće u četvrtak, saopštio je predsednik republike Kasim Žomart Tokajev na sednici operativnog štaba u Alma-Ati. Snage Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, koji čine Jermenija, Rusija, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, otputovale su 6. januara u Kazahstan, u momentu kada su  eskalirali protesti na ulicama više gradova.

„Sutra će početi organizovano povlačenje mirovnog kontingenta ODKB. Razgovarao sam sa liderima odgovarajućih država. Koristeći ovu mogućnost, želeo bih da izrazim zahvalnost komandi kontingenta za urađeni posao tokom ovih nekoliko dana. Boravak mirovnog kontingenta ODKB u Kazahstanu, uključujući Alma-Atu, odigrao je veliku ulogu sa tačke gledišta stabilizacije situacije u našoj zemlji“, rekao je predsednik.

Dodao je da je dolazak mirovnih jedinica imalo veoma veliki psihološki značaj za odbijanje, kako je rekao, agresije terorista i kriminalaca.

Tokajev je ocenio misiju ODKB kao veoma uspešnu.

Snage Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, koji čine Jermenija, Rusija, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, otputovale su 6. januara u Kazahstan, u momentu kada su  protesti na ulicama više gradova eskalirali. Demonstranti su zbog drastičnog skoka cena goriva zapalili prostorije skupštine, dok je vlada podnela ostavku. Predsednik Kasim-Žomart Tokajev proglasio je vanredno stanje i pozvao saveznike da pomognu u smirivanju sukoba za koje je rekao da se radi o invaziji bandi ubučenih u inostranstvu.

Kazahstan je poslao zahtev šefovima država članica ODKB da pomognu u rešavanju krize ranije ove nedelje nakon što je predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao da se nemiri smatraju "invazijom bandi obučenih u inostranstvu".

Masovne proteste u Kazahstanu izazvalo je povećanje cena goriva ranije ovog meseca. U najmnogoljudnijem gradu u zemlji - Alma-Ati, izbila je nasilna pobuna, a danima su gradom odjekivali pucnji, pri čemu je na desetine demonstranata "likvidirano", saopštio je tamošnji MUP.

BONUS VIDEO: Sukobi na ulicama Kazahstana zbog povećanja cene goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar