Konsultacije o novom mandataru za sastav izraelske vlade

Svet 05. maj. 202111:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Predsednik Izraela Ruven Rivlin počeo je jutros konsultacije u nameri da što pre poveri formiranje vlade novom mandataru, pošto ga je premijer Benjamin Netanjahu obavestio da u tome nije uspeo.

PROČITAJTE JOŠ:

Rivlinov kabinet je najavio da će se on sastati sa predstavnicima 13 partija kako bi se nastavio „proces obrazovanja vlade“.

Kako se sada čini, on će po svoj prilici dati šansu vodji partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jairu Lapidu da formira vladajuću koaliciju.

Lapid i lider desničarske partije Jamina (Desno) Naftali Benet dogovarali su se prethodno da Benet prvi bude premijer u budućoj rotacionoj vladi.

Predsednik Izraela je zatražio da partije u parlamentu svoje stavove o novom kandidatu obelodane pre 14 sati po lokalnom vremenu.

Netanjahuova politička budućnost je dovedena u pitanje jer nije uspeo da obrazuje koaliciju u roku od četiri nedelje, što je povećalo mogućnost da se okonča njegovo dugogodišnje rukovodjenje zemljom, navodi Asošiejted pres.

On je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, 12 godina neprekidno, a 15 ukupno.

Očekuje se da će predsednik Rivlin, čija je uloga u političkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna, ali je ključna posle izbora, u narednim danima odlučiti da mandatar bude jedan od Netanjahuovih protivnika kako bi se obrazovala alternativna vlada.

On takodje može da zatraži od parlamenta Kneseta da izabere jednog svog člana za premijera.

Ako sve opcije propadnu, u Izraelu će se na jesen održati novi izbori, peti za nešto više od dve godine.

U slučaju da Lapid dobije mandat suočiće se sa teškim zadatkom da obrazuje parlamentarnu većinu od različitih partija kojima je zajednički samo animozitet prema Netanjahuu.

Za to vreme Netanjahu će biti na čelu prelazne vlade.

Na izborima, četvrtim od aprila 2019. održanim 23. marta nije bilo jasnog pobednika, a Rivlin je poverio Netanjahuu da obrazuje koaliciju pošto ga je podržalo 52 poslanika.

To nije bilo dovoljno za većinu u parlamentu sa ukupno 120 poslaničkih mesta, ali je više nego što su imali drugi partijski lideri. Lapida je podržalo 45 poslanika.

Ne isključuje se ni mogućnost da Benet dobije mandat jer se ispostavilo da on, iako ima samo sedam poslanika, može imati ključnu ulogu za obezbedjenje parlamentarne većine.

Prethodne četiri runde izbora u Izraelu smatrane su referendumom o vladavini Netanjahua.

Njemu je jako stalo da ostane premijer dok mu se sudi za korupciju kako bi mogao da iskoristi svoj položaj da traži mogući imunitet od sudskog gonjenja.

On je optužen za prevaru, zlouptrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Sudski proces je sada u fazi saslušanja svedoka.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje policiju pravosudje i medije da vode „lov na veštice“ protiv njega.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar