Kongres usvojio paket pomoći za otklanjanje posledica korone

Svet 27. feb. 202109:56
Podeli:
Foto: Shutterstock

Donji dom američkog Kongresa danas je usvojio paket pomoći za otklanjanje posledica pandemije koronavirusa vredan 1.900 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Posle više sati rasprave zakon, koji je zatražio predsednik SAD Džozef Bajden, usvojen je sa 219 glasova za, prema 212 protiv, što pokazuje potpunu podelu između demokrata i republikanaca.

Demokrate su navele da posustala ekonomija i izgubljenih 500.000 života Amerikanaca traže i dalje brzu i odlučnu akciju i prebacuju republikancima da su u raskoraku s javnošću koja pozitivno gleda na pomoć.

Republikanci smatraju da je zakon suviše skup i da su sredstva loše usmerena.

Zakon sada ide na drugo čitanje u gornji dom, Senat iduće nedelje.

Foto: Win McNamee/Pool via REUTERS

Predstavnica demokrata Maksin Voters rekla je da je srećna zbog ovog zakona i poručila republikancima da bi trebalo da budu deo toga, ali da ukoliko nisu, demokrate idu bez njih.

Republikanci smatraju da je suviše novca u paketu pomoći i da bi novac trebalo uložiti i u obrazovanje, kako bi se omogućilo da se ubrzo otvore škole. Smatraju da je u planu za pomoć mnogo poklona demokratskim zajednicama i saveznim državama gde su na vlasti demokrate.

U Kongresu, Bajdenove demokrate imaju tanku većinu, samo deset glasova u Predstavničkom domu. Ni u podjednako podeljenom Senatu situacija nije bolje, pa imamo 50 prema 50 glasova, uz samo jedan odlučujući glas potpresednice Kamale Haris.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar