Konačno znamo u čemu je tajna brze vakcinacije u Izraelu

Svet 28. jan. 202109:54
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Krajem prošle godine Izrael je ušao u žestoko nadmetanje sa mnogo moćnijim državama i organizacijama kako bi obezbedio dovoljan broj vakcina za svoje građane, a sada ima veće zalihe doza od onih koje može da upotrebi i nalazi se među zemljama sa najbržim i najefikasnijim programom vakcinacije, piše Fajnenšel tajms.

Pročitajte još:

Mnoge je začudila informacija da je Izrael uspeo da ubedi kompanije sa vakcinama protiv korona virusa da prvo ispune njegovu narudžbinu, a odgovor na pitanje kako je to moguće leži u 17 razgovora između Alberta Bourle, izvršnog direktora Fajzera, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Julija Edelština, izraelskog ministra zdravlja, piše Fajnenšal tajms.

U tim razgovorima izraleski političari su obećali da će sprovesti jedan od najbržih programa vakcinacije na svetu i da će podatke o uticaju vakcinacije na pandemiju podeliti, odnosno ustupiti Fajzeru.

Uslov je bio da kompanija osigura da Izrael ima doze u izobilju i da nove u zemlju stižu bez prekida.

„Na taj način će Fajzer moći da se pohvali svojim uspehom, da od toga ostvari zaradu i objavi podatke. Da nije bilo tog dogovora, kompanija nas ne bi ni pogledala, okrenula bi se stostruko većem tržištu“, rekao je Edelstin u intervjuu za Fajnenšal tajms.

On je rekao da je Izrael jasno stavio do znanja „Fajzeru“ da ni u jednoj fazi kompaniji neće ustupiti lične podatke građana.

Izrael je prvom dozom vakcinisao više od 2,6 miliona građana, od ukupno devet milione koliko živi u zemlji. Drugu dozu je primilo nešto više od 1,1 miliona stanovnika, uglavnom starijih od 60 godina.

Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da se vakcinacija u zemlji odvija deset puta brže nego u SAD i da nijedna zemlja nije uspela da postigne ono što je Izrael uspeo da ostvari. On je u nedelju najavio da će ove nedelje biti podeljeno još milion doza.

Izrael je sklopio ugovore i sa „Modernom“ i „AstraZenekom“, a u martu će u zemlju biti isporučene i njihove doze vakcina. Plan je da do tada bude vakcinisan veći deo punoletnih građana.

Rezultati vakcinacije u Izraelu pokazuju da je samo dve nedelje nakon imunizacije prvom dozom vakcine kompanija „Fajzer“ i „Biontek“ zabeležen mnogo manji broj pozitivnih testova među osobama starijim od 60 godina.

Osim toga, preliminarni podaci dobijeni među Izraelcima koji su primili dve doze pokazuju da je vakcina efikasna 98 odsto.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar