Konačno potvrđeno: Lek Remdesivir ne deluje na koronu

Svet 20. dec. 202019:42
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Istraživači iz Svetske zdravstvene organizacije (VHO) detaljno su ispitali antivirusne lekove kao što su Remdesivir i hidroksihlorokin, nadajući se da će se pokazati efikasnim u borbi protiv COVID 19. Međutim, istraživanje je dalo potpuno suprotne rezultate. SZO preporučuje da se teškim i kritičnim pacijentima daju kortikosteroidi kao što je deksametazon, oralno ili intravenozno. Ovaj lek se ne preporučuje za blaže slučajeve.

Svetska zdravstvena organizacija sprovela je veliko istraživanje efikasnosti četiri antivirusna leka – Remdesivir, Hidrokichlorokuine, Lopinavir i Interferon. To su lekovi koji se trenutno koriste za lečenje hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19.

Studija je obuhvatila 11.266 pacijenata sa COVID-om primljenih u 405 bolnica u 30 zemalja.

Glavni cilj istraživača bio je da se proceni smrtnost pacijenata u bolnicama, ali i da se ispita koliko dugo pacijenti ostaju u bolnici i kada završe na respiratorima. Studija je otkrila da nijedan od lekova koji se trenutno koriste nije bio koristan za ove pacijente.

Prethodna istraživanja, ne toliko obimna, pokazala su, međutim, da bi ovi lekovi mogli imati neke koristi za pacijente sa COVID-om, ali novo istraživanje nije uspelo da potvrdi ranije navode.

Nova otkrića imaće veliki uticaj na lečenje obolelih od koronavirusa širom sveta. SZO preporučuje da se teškim i kritičnim pacijentima daju kortikosteroidi kao što je deksametazon, oralno ili intravenozno. Ovaj lek se ne preporučuje za blaže slučajeve.

Ostali tretmani koji obećavaju uključuju monoklonska antitela protiv SARS-CoV-2, rekonvalescentnu plazmu i imune modulatore. Ovi tretmani su trenutno u trećoj fazi ispitivanja.

Monoklonska antitela su laboratorijski napravljeni proteini koji imitiraju efekte antitela proizvedenih u sopstvenom imunološkom sistemu u borbi protiv bolesti.

Rekonvalescentna terapija podrazumeva sakupljanje plazme od osoba koje su se već oporavile od COVID 19 datog pacijentima koji se bore sa bolešću.

Imunski modulatori su lekovi koji aktiviraju, pojačavaju ili obnavljaju normalnu imunološku funkciju. Deksametazon je jedan od takvih lekova, ali postoji nekoliko drugih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar